Foto: Publicitātes foto
Kādas ir Latvijas Universitātes fonda ziedošanas kampaņas mūsdienās un kādas ir nākotnes ambīcijas?

Latvijas Universitātes fonds lepojas ar pēdējo gadu divām veiksmīgām ziedošanas kampaņām un ir uzsākta trešā.

Tās ir ziedojumi projektam "Biznesa ideju fonds", kas ļauj ik gadu vairāk kā pusotra simtu studentiem cīnīties par 10 000 eiro lielu balvu, lai uzsāktu savu biznesu. Šai kampaņai 72 ziedotāji saziedoja 201 000 eiro. Kā lielākie ziedotāji, ar 100 000 eiro katrs, ir Latvijas Universitātes goda biedrs, Latvijas goda konsuls Filadelfijā, investīciju pārvaldītājs Džons Medveckis un Driehaus ģimene no Čikāgas. Lepojamies, ka Inese Driehaus ir Latvijas Universitātes absolvente.

Otrs nozīmīgais ziedošanas projekts ir Latvijas Universitātes Aula Magna ērģeļu restaurācija. Šim projektam Latvijas Universitātes 365 mecenāti, draugi, studenti un absolventi saziedoja 41 000 eiro. Šie ziedojumi ļāva profesora Tālivalža Dekšņa vadītajai komandai pilnībā pabeigt Latvijas Universitātes Aula Magna ērģeļu restaurāciju 77 gadus pēc to iegādes.

Pašlaik aktuālā ziedošanas kampaņa ir lielprojekts ir LU Absolventu takas izbūve LU Botāniskajā dārzā. Absolventu taka būs sava veida ceļš, kas vīsies cauri dārzam 150 metru garumā, apvienojot dažādus labiekārtojuma elementus un vides objektus. Visā garumā taka mainīs savu raksturu no ēnainas līdz spilgtas saules apspīdētai. Paredzēts labiekārtot līdz šim neizmantoto Botāniskā dārza daļu, kas apvieno unikālu dažādu augu sugu daudzveidību vienuviet, kas parastā biotopā nav sastopami, to sauc par kokskolu. Šī gada 18. maijā būs takas atklāšana LU Absolventu dienas ietvaros.

LU fonds piedāvā vairākas iespējas atbalstīt šo projektu ar ziedojumu. Ziedot projektam var mājaslapā www.ziedot.lu.lv, ziedot var LU centrālajā ēkā Raiņa bulvāris 19, foajē, kur atrodas Ziedotne (ziedošanas kiosks ziedošanai ar norēķinu kartēm) un kā trešā iespēja ir piedalīties tiešsaistes izsolē un solīt par kādu no unikāliem 21 priekšmetiem, ko solītājs iegūs savā īpašumā. Šī tiešsaistes izsole notiek sadarbībā ar galeriju un izsoļu namu "Birkenfelds".

Kas ir šie priekšmeti un iespējas?

Varēs iegūt režisora Jāņa Streiča, aktieru Ulda Dumpja un Olgas Dreģes, operdziedātājas Marinas Rebekas fotogrāfijas ar izsoles uzvarētājiem individuālu novēlējumu un parakstu. kā arī varēs iegūt unikālu ģimenes vai grupas ekskursiju Latvijas Televīzijā LU absolventes TV personības Evas Johansones vadībā, vēl būs iespēja piedalīties unikālā ekskursijā Rīgas Zooloģiskajā dārzā LU absolventa Ingmāra Līdakas pavadībā. Aicinām solīt un iegūt arī viena no zināmākajiem latviešu spalvas meistara – Knuta Skujenieka – rokas atlējumu ģipsī ar viņa zīmuli, kā arī LU absolventes, matemātikas vēsturnieces un mākslinieces Dainas Taimiņas radītu tamborēto hiperbolisko plakni. Profesore guvusi pasaules atzinību un apbrīnu, kā arī starptautiska mēroga apbalvojumus par viņas tamborētajiem matemātiskajiem modeļiem, kas palīdz bērniem un pieaugušajiem saprast un iemīlēt šīs zinātnes brīnumus. 2013. gadā iegājusi pasaules vēsturē un reģistrēta Ginesa rekordu grāmatā ar 6,7 kilogramu smago un 70 x 70 x 50 centimetrus lielāko pasaulē tamborēto hiperbolisko plakni.

Latvijas ģeologu Kristapa Lamstera, Māra Krievāna un Jāņa Karuša ekspedīcija uz Antarktīdu ir noslēgusies, polārpētnieki sev līdzi atveduši ne tikai datus, ko vēlāk apstrādāt un izanalizēt, bet arī daļiņu no savas ikdienas Antarktīdā – ledus skrūvi. Tāpat varat solīt par pagājušā gadsimta 50. gadu stilā veidotu fotosesijas fotogrāfijām ar Latvijas Universitātes polārpētniekiem, LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātnes fakultātes pētnieku – Kristapu Lamsteru, Māri Krievānu, Jāni Karušu un Agni Reču.

Sporta cienītāji varēs solīt Kristapa Porziņģa sporta kreklu ar viņa autogrāfu, Latvijas hokeja izlases fanu kreklu ar visas komandas autogrāfiem, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes absolventa, basketbolista Žaņa Peinera sporta krekls ar autogrāfu, LU absolventes Lauras Ikaunieces-Admidiņas sporta apaviem, ar kuriem viņa ir startējusi iepriekšējās olimpiskajās spēlēs.

Intars Busulis ir radījis savu zeķu kolekciju "Sokki". Jaunā kolekcija sastāv no pieciem spilgtiem un drosmīgiem dizainiem, kas raksturīgi Intara personībai. Varat solīt un iegūt savā īpašumā vienu no kolekcijas zeķu pāriem.

Zīmīgi, ka izsoles beigu datums ir Mātes dienas, 13. maija, vakarā – kā pateicība savai Alma Mater – Latvijas Universitātei.

Visus izsolē iegūtos līdzekļus novirzīs LU Absolventu takas būvniecībai. Kopējās projekta izmaksas lēšamas 45 tūkstošu eiro apmērā, un ziedojumi, kurus administrē LU fonds, pilnībā tiks izmantoti takas izveidei. Līdz šim absolventi, studenti, mecenāti un LU draugi ir saziedojuši nepilnu trešdaļu nepieciešamās summas, t.i., teju 14 000 eiro.

Jau vairāk kā 500 Latvijas Universitātes absolventi un draugi ir ziedojuši LU Absolventu takas izveidei LU Botāniskajā dārzā! Pievienojies arī tu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!