Foto: Publicitātes foto
Latvijas Radio kori, vienu no Eiropas pieprasītākajiem profesionālajiem kamerkoriem, klausītājiem būs iespēja dzirdēt divos "Rīgas festivāla" koncertos – "Perts, Vasks un Silvestrovs" 12. jūnijā Rīgas Sv. Pētera baznīcā un uzvedumā "Imants un Ziedonis" Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā 18. jūnijā, portālu "Delfi" informē festivāla runasvīrs Mārtiņš Pučka.

Latvijas Radio kori pamatoti uzskata par vienu no Eiropas labākajiem profesionālajiem kamerkoriem, gadā koris sniedz vidēji 60 koncertu Latvijā un ārzemēs. LRK var saukt par skaņu laboratoriju – koristi regulāri dažādo savu vokālo arsenālu, pievēršoties gan tradicionālās dziedāšanas noslēpumiem, gan ceturtdaļtoņu un virsskaņu dziedāšanas mākslai. Koris regulāri ir galvenais varonis ne tikai tradicionālos koncertos, bet arī ar teātra elementiem un multimediju saistītos priekšnesumos.

2013. gadā Latvijas Radio korim ir izdoti trīs skaņu ieraksti, kuri visi atzinīgi novērtēti gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Kompaktdisks "Diena aust", kurā ieskaņotas latviešu klasiķu a cappella dziesmas, nominēts Latvijas ierakstu gada balvai kategorijā "Koru un vokālo grupu mūzikas albums". Arvo Perta Adam's Lament, kas ieskaņots kopā ar kameroķestri Sinfonietta Rīga, Igaunijas kolēģiem un diriģentu Tenu Kaljusti, žurnāls BBC Music Magazine atzina par janvāra mēneša īpašo ierakstu. Savukārt mūzikas žurnāls Gramophone par februāra mēneša ierakstu nosaucis Sergeja Rahmaņinova "Vesperes", kas ieskaņotas Sigvarda Kļavas vadībā.

Nīderlandē iznākošajā mūzikas žurnālā Luister drukātajā versijā ar piecām zvaigznēm novērtēts gan CD ieraksts, gan izpildījums. Recenzente Marjoleina Sengersa raksta: "Būt vēl tuvāk debesīm nav iespējams. Mūzika jau pati paver durvis uz debesīm, bet šis izpildījums tur tās līdz galam plaši atvērtas. Rahmaņinova "Vesperes" ir jau daudzkārt ļoti veiksmīgi izpildītas, bet šis Latvijas Radio kora atskaņojums ieņem augstu vietu labāko desmitniekā, pateicoties tā precizitātei, caurspīdīgumam un fleksibilitātei". Savukārt New York Times mājaslapā žurnālists Džeimss Ostreihs (Oestreich) par Latvijas Radio kora CD "Nakts lūgšanas", kurā skan Sergeja Rahmaņinova "Vesperes", raksta: "Šis ieraksts izceļas ar absolūtu kora skaņas skaistumu. Sigvards Kļava ļauj dramatismam mūzikā runāt pašam par sevi izsmalcināta līdzsvara valodā. Viņš apiet solo epizodes – tenora solista vietā izmantojot divu vai triju tenoru unisonu, kā arī vairākus altus soloposmā Blagoslovi, dushe moya, Gospoda. Dramatisma klātbūtne šajā ierakstā parādās lielajās un mazajās dinamiskajās maiņās episkajā Blagosloven yesi, Gospodi."

Jauni ieraksti Latvijas Radio korim nāk klajā vidēji trīs četras reizes sezonā sadarbībā ar tādiem skaņu ierakstu namiem kā ECM, BIS, GB Records, Ondine, Naïve u. c. Ik gadu kora repertuārā nonāk aptuveni desmit Latvijas komponistu jaundarbu, ko koris speciāli pasūtinājis. Par radošo darbību koris septiņas reizes (1994, 2000, 2004, 2005, 2007, 2010 un 2011) saņēmis augstāko novērtējumu Latvijas mūzikā –Lielo mūzikas balvu.

Latvijas Radio koris aktīvi popularizē Latvijas komponistu mūziku visā pasaulē. Kora veiktie Ērika Ešenvalda, Kristapa Pētersona un Mārtiņa Viļuma jaundarbu ieskaņojumi uzvarējuši UNESCO starptautiskajā komponistu konkursā "Rostrum". Koris regulāri uzstājas prestižos starptautiskos mūzikas forumos (Baltic Sea Festival, Klangspuren, La Musica, Ultima, Venēcijas biennāle u. c.) un prestižās koncertvietās (Amsterdamas Concertgebouw un Muziekgebouw, Berlīnes Konzerthaus, Parīzes Elizejas lauku teātris, Ņujorkas Linkolna centrs u. c.). Korim izveidojusies veiksmīga sadarbība ar tādiem izciliem maestri kā Larss Ulriks Mortensens, Stīvens Leitons, Tenu Kaljuste, Džeimss Vuds, Heincs Holligers u. c.

Kopš 1992. gada Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un kora diriģents ir Sigvards Kļava – viens no Latvijas ievērojamākajiem diriģentiem, diriģēšanas pedagogs, producents. Viņš izveidojis kori par starptautiski pazīstamu vokāli spilgtu vienību, kur katrs dziedātājs ir radoša individualitāte. Dziesmu svētku virsdiriģents un mākslinieciskās koncepcijas autors, JVLMA asociētais profesors un Rīgas Doma kora skolas diriģēšanas pasniedzējs. Vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas ieguvējs, Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas laureāts. Uzstājies Berlīnes Konzerthaus un Berlīnes filharmonijā, Monpeljē Berlioza operā, Parīzes Elizejas lauku teātrī un Cité de la musique, Stokholmas Bervaldhallen u. c.

Eksistenciālu pārdomu caurstrāvoto Arvo Perta, Pētera Vaska un Valentīna Silvestrova skaņdarbu programmu dzirdēsim Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas sniegumā koncertā "Latvijas Radio koris. Perts, Vasks un Silvestrovs", kas notiks 12. jūnijā plkst. 22.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Savukārt 18. jūnijā Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā Latvijas Radio kori dzirdēsim vienā no "Rīgas festivāla" intriģējošākiem pasākumiem – mūzikas un dzejas uzvedumā "Imants un Ziedonis". Tā pamatā – Imanta Kalniņa dziesmas, kam Ziedoņa dzeja, un Imanta Ziedoņa esejiskas pārdomas paša autora balss ieskaņojumā. Plašās klausītāju atsaucības dēļ 18. jūnijā notiks divi programmas "Imants un Ziedonis" koncerti – plkst. 18 un plkst. 20.

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandinās vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā – "Rīgas festivāls". Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi, "Rīgas festivāls" šogad notiks no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un citvalstu māksliniekus. Atklāšanas un noslēguma koncertos mūsu izcilo mūziķu Vestarda Šimkus un Baibas Skrides sniegumā varēsim baudīt šī gada jubilāra Riharda Vāgnera mūzikas diženumu. Koncertos dzirdēsim arī Lielās mūzikas balvas 2012 laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, kori "Latvija", pianistu Juri Žvikovu, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes, kanādiešu mecosoprānu Mišu Brigergosmani, Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri u. c. Biļetes uz koncertiem "Perts, Vasks un Silvestrovs" un "Imants un Ziedonis" pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

"Rīgas festivāls" ir lielākais klasiskās mūzikas festivāls Baltijā, to rīko VSIA "Latvijas Koncerti", pulcējot pasaules klasiskās un džeza mūzikas zvaigznes un Latvijas spožākos māksliniekus. Pagājušajā gadā festivālu apmeklēja 10000 cilvēku, no kuriem 4000 bija ārvalstu viesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!