Foto: LETA

"Rīgas festivāla" noslēguma koncertā 20. jūnijā Dzintaru koncertzālē izcilā latviešu vijolniece Baiba Skride kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Modestu Pitrenu atskaņos skaisto Pētera Čaikovska Vijoļkoncertu. Sarunā ar "Latvijas Avīzes" žurnālisti Aiju Kaukuli Baiba Skride stāsta par uzstāšanos mūzikas festivālos un atzinību dzimtenē, kas pasaulslavenajai vijolniecei joprojām ir ļoti svarīga.

Saruna notiek Hamburgā, Baibas Skrides vienīgajā brīvajā dienā starp diviem koncertiem Amsterdamas slavenās Concertgebouw koncertzāles Kamerzālē, kur vijolniece uzstājas kameransambļa sastāvā kopā ar māsu, pianisti Laumu Skridi un izcilo argentīniešu čellisti Solu Gabetu. Hamburgā Baiba Skride dzīvo kopā ar savu ģimeni - dzīvesbiedru Kristianu un abiem dēliņiem - vecāko, Emilianu, (5) un jaunāko - Leanderu (1).

Šovasar kopā ar māsām Laumu un Lindu Baiba uzstāsies gan Reingavas, gan Šlēzvigas-Holšteinas, gan Mozeles un citos Eiropas mūzikas festivālos. "Strādāt vasarā vienmēr ir ļoti interesanti," atzīst Baiba Skride. "Festivāls nozīmē mazliet citādu atmosfēru nekā koncertos. Man šķiet, cilvēki uz tiem nāk labākā garastāvoklī. Pārsvarā šī publika ir ļoti ieinteresēta. Šlēzvigā-Holšteinā, kur vasarā būsim kopā ar abām māsām, koncerti bieži notiek ļoti neparastās vietās, pat kūtīs. Tas ir īpašs piedzīvojums - nespēlēt normālā koncertzālē, bet mazliet interesantākās vietās".

Baiba Skride ir priecīga par neseno ziņu, ka "Rīgas festivāls" oficiāli uzņemts lielajā Eiropas festivālu saimē. "Tas ir fantastiski! Jo vairāk šādu notikumu Latvijai, jo labāk. Sevišķi, ja ir laba kvalitāte un brauc patiešām interesanti mākslinieki. Man ir prieks, ka Latvijā iespējams izveidot ko jaunu un vērienīgu," saka Baiba.

Izrādās, ka Čaikovska brīnišķīgo Vijoļkoncertu Baiba Skride šogad spēlēs ne tikai "Rīgas festivāla" noslēgumā - aprīlī vijolniece to spēlēja Luksemburgā kopā ar Londonas filharmonijas orķestri, savukārt jūnijā to izpildīs kopā ar Vankūveras simfonisko orķestri. Baiba Skride atzīst - tā drīzāk ir sakritība, nevis pašas vēlme spēlēt mūziku, kas tuva kopš bērnības. "Tā patiesi ir sagadījies. Čaikovski parasti neplānoju, jo tāpat iznāk laiku pa laikam viņu spēlēt. Ir sakritis, ka arī no Rīgas puses vēlējās dzirdēt Vijoļkoncertu, kas ir mans bērnības darbs, ko spēlēju jau ļoti agri."

Vaicāta par Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Modestu Pitrenu, ar kuriem kopā jāuzstājas "Rīgas festivāla" noslēgumā, Baiba stāsta: "Ar Modestu Pitrenu esmu tikusies uz skatuves tikai vienu reizi, pavisam īsi kādā kopkoncertā. Atceros, ka sapratāmies ļoti labi, tāpēc šo vijoļkoncertu gaidu ar mierīgu sirdi. Man gan nav īpaša priekšstata par Lietuvas orķestri. Biju pie viņiem sen, tāpēc nezinu, kā viņi attīstījušies pēdējo desmit gadu laikā. Būs interesanti gan dzirdēt skanējumu, gan redzēt, kā viņi strādā."

Pēc Baibas Skrides iepriekšējā koncerta Latvijā pagājušā gada oktobrī - Brāmsa Vijoļkoncerta kopā ar Birmingemas simfonisko orķestri un diriģentu Andri Nelsonu - vijolniece saņēma Lielo mūzikas balvu. Neskatoties uz atzinību visā pasaulē, atzinība dzimtenē vijolniecei joprojām nozīmē ļoti daudz. "Tā man joprojām ir pats svarīgākais. Vienmēr esmu aizkustināta, cik mīļi Latvijas publika mani uzņem un novērtē. Latvieši ir īpaša publika. Šeit uz koncertiem nāk cilvēki, kas nebūt nav tipiski klasiskās mūzikas cienītāji, kā tas ir pasaulē. Esmu pateicīga par sirsnīgo uzņemšanu. Šī bija jau mana ceturtā Lielā mūzikas balva. Dienā, kad saņēmu balvu, sēdēju kafejnīcā viena pēc mēģinājuma un vienatnē atzīmēju savu dzimšanas dienu. Pēkšņi piezvanīja mamma, sakot - tev ir balva! Pārsteigums bija ļoti liels, jo uz balvu pretendēja patiešām izcili mākslinieki. Tas ir liels gods," stāsta Baiba Skride.

Pasaulslavenās latviešu mūziķes Baibas Skrides vijoļspēli kritiķi nereti salīdzina ar dabas balsi. Vijolniece atklāj, ka iedvesmas avoti var būt ļoti dažādi, un to vidū ir arī atelpa no mūzikas: "Katra diena ir īpaša, tā ir jāizdzīvo. Tagad redzu, mani bērni aug tik ātri, laiks skrien. Neapzināti mūziku iespaido viss - ceļojumi, grāmatas, cilvēki, ko sastopu. Ir svarīgi laiku pa laikam pavisam atiet no instrumenta, atbrīvot galvu. Esmu atvaļinājumu fane. Man tik ļoti patīk kaut kur aizbraukt, tikko divas nedēļas bija pilnīgi brīvas bez vijoles. Biežāk kā reizi divos gados tas nesanāk."

Savukārt brīvajā lakā Baiba Skride mājās nereti klausās modernāku mūziku, Latīņamerikas mūziku vai džezu, un, protams, klasiku. Baiba Skride stāsta, ka dzied arī saviem bērniem: "Man ir vairākas latviešu dziesmu grāmatiņas, šad un tad viņi izvēlas no tām pēc bildītēm, tomēr beigās vienmēr nonākam līdz "Aijā žūžū". Tā, šķiet, dziedāta simtiem tūkstošu reižu. Vecākajam dēliņam ir jau piecarpus gadu, tomēr viņš arvien pieprasa tieši to."

Pasaulē atzītās vijolnieces koncerti Latvijā vienmēr ir ļoti gaidīts notikums - vai šīs gaidas uzliek arī īpašu atbildību? "Cenšos to īpaši nepārspīlēt," saka Baiba Skride. "Vienkārši priecājos atkal braukt uz Latviju, spēlēt tur, satikt cilvēkus. Skatīties zālē, no kuras pusi cilvēku pazīstu, ir patiess prieks. Protams, nervozitāte ir lielāka nekā citur, jo katru reizi zinu, ka gaida. Cenšos būt optimiste un nedomāt par to, ka kāds centīsies atrast trūkumus manā spēlē. Domāju par to, ka varu iedot mazliet prieciņa."

Pie tuvākā laika izaicinājumiem mūzikā Baiba Skride min vasarā plānoto braucienu uz Austrāliju mēneša garumā, kur paredzēti koncerti kopā ar trim Austrālijas orķestriem, tostarp Rietumaustrālijas simfonisko orķestri. Būs arī ļoti svarīgs koncerts Londonas Karaliskajā Alberta zālē - festivālā BBC Proms, kur Baiba pirmoreiz spēlēs ar Oslo filharmonijas orķestri. Kopā ar māsu Laumu plānota tūre ar Budapeštas simfonisko orķestri, gada beigās notiks koncerti Amerikā, līdz tam - koncerti gan Vācijā, gan citur Eiropā. Kopā ar ģimeni - māsām un bērniem - vijolniece šovasar plāno būt arī Latvijā, apmeklējot Dziesmu svētkus. "Pirmoreiz kopš daudziem gadiem būsim Rīgā visi kopā. Biļetes uz koncertiem gan neizdevās dabūt, ceru, kaut kā tiksim uz ģenerālmēģinājumu. Galvenais, būsim kopā un izbaudīsim svētku unikālo atmosfēru," stāsta Baiba Skride.

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandina vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā - "Rīgas festivāls". Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi, "Rīgas festivāls" šogad notiek no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un citvalstu māksliniekus. Atklāšanas un noslēguma koncertos mūsu izcilo mūziķu Vestarda Šimkus un Baibas Skrides sniegumā varam baudīt šī gada jubilāra Riharda Vāgnera mūzikas diženumu. Koncertos dzirdēsim arī Lielās mūzikas balvas 2012 laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, kori "Latvija" un Latvijas Radio kori, pianistu Juri Žvikovu, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes  u. c.  Biļetes uz festivāla noslēguma koncertu un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

"Rīgas festivāls" ir lielākais klasiskās mūzikas festivāls Baltijā, to rīko VSIA "Latvijas Koncerti", pulcējot pasaules klasiskās un džeza mūzikas zvaigznes un Latvijas spožākos māksliniekus. "Rīgas festivāls" sadarbības partneri ir Rīgas dome un VAS "Latvijas Dzelzceļš". Plašāka informācija: www.rigasfestivals.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!