Foto: Publicitātes attēli
20. jūnijā plkst. 20.00 Dzintaru koncertzālē notiks "Rīgas festivāla" noslēguma koncerts, kurā izcilo Riharda Vāgnera mūziku dzirdēsim pasaulslavenā Kanādas soprāna Mišas Brigergosmanes izpildījumā. Viena no pasaules vadošajām soprāndziedātājām "Rīgas festivāla" noslēguma koncertā uzstāsies kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Modesta Pitrena vadībā.

Kanādiešu operdziedātāja ir dzimusi 1977. gadā Frederiktonā, Kanādā, un sasniegusi neparasti daudz sava vecuma operas mākslinieku vidū. Viņas neparastais uzvārds ir apvienojums no viņas vīra, Markusa Brigera, uzvārda un viņas pašas dzimtā uzvārda - Gosmane. Ievērojamā soprāndziedātāja pazīstama arī ar to, ka uzstāšanās laikā viņa nekad nevalkā kurpes - tiesa, skatītāju acīm to parasti sedz īpaši garas un bagātīgas kleitas.

2010. gada februārī vairāk nekā 3 miljardi TV skatītāju no visas pasaules bija liecinieki tam, kā Miša Brigergosmane dziedāja olimpisko himnu Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Vankūverā, apliecinot savu pārliecību, ka klasiskajai mūzikai jābūt pieejamai visplašākajai sabiedrībai. Mišas izvēle šim godpilnajam uzdevumam nostiprināja viņu jauneklīgas klasiskās mūzikas vēstnieces lomā, laužot daudzus stereotipus par operas dīvām. Arī viņas jaunākais skaņu ierakstu namā Kelp Records izdotais albums I've Got A Crush On You (2012) nav tipisks operas māksliniecei - tajā apkopotas pašas dziedātājas atlasītas, aranžētas un izpildītas folk, pop un gospel dziesmas, kuru autoru vidū ir gan Džordžs Gēršvins, gan Kols Porters un Džonija Mičela.

Video: "Whole To My Half," Measha Brueggergosman & David Myles, dziesma no 2012. gadā izdotā albuma I've Got A Crush On You: http://www.youtube.com/watch?v=zyqDa-pul6Ea iprin\eajam uzdevumam siskā albums - albums

Miša Brigergosmane ir viena no pasaules vadošajām soprāndziedātājām; viņa noslēgusi ekskluzīvu kontraktu ar Deutsche Grammophon. Viņas pirmajā ieskaņojumā Surprise iekļauti Šēnberga, Satī un Bolkoma opusi, šis ieraksts labu laiku tika atzīts par spožāko debijas albumu. Brigergosmanes 2010. gada ierakstā Night and Dreams skan Mocarta, Brāmsa, Štrausa, Šūberta, Debisī, Diparka un Forē dziesmas. Mišas Brigergosmanes veikto ierakstu skaitā ir arī Bēthovena Devītā simfonija un Vāgnera "Vēzendonkas dziesmas" sadarbībā ar Klīvlendas orķestri un Franci Velzeru-Mestu. Uz operskatuves Brigergosmane dziedājusi Elektru ("Idomenejs"), Liduānas kundzi ("Karmelītu dialogi"), Liu ("Turandota"), māsu Rozi (Dead Man Walking). Māksliniece daudz uzmanības pievērš arī kamerrepertuāram, uzstājoties Kārnegija zālē, Kenedija centrā, Vigmora zālē, kā arī Edinburgas, Verbjē, Bergenas festivālos.

Miša Brigergosmane koncertē ar Čikāgas SO, Bostonas SO, "Ņujorkas filharmoniķiem", Klīvlendas orķestri, Sanfrancisko SO, Londonas SO, Gēteborgas SO, Izraēlas filharmonisko orķestri un diriģentiem Danielu Bārenboimu, Danielu Hārdingu, Maiklu Tilsonu-Tomasu, Franci Velzeru-Mestu, Endrū Deivisu un Gustavo Dudamelu. Dziedātājas nesenāko angažementu skaitā ir solokoncerti Kārnegija zālē, Vigmora zālē, Amsterdamas Concertgebouw, Vīnes Konzerthaus, Dortmundē, Parīzē un Minhenē; arī turnejas ar Ensemble Intercontemporain un Bāzeles kamerorķestri. Brigergosmane dzied jaunajā Dead Man Walking iestudējumā Hjūstonā, Vitēliju Toronto un Dženiju "Mahagoni" - Žerāra Mortjē pirmajā iestudējumā Madrides Teatro Real. Brigergosmanes pēdējo uzstāšanos vidū ir arī Olivjē Mesiāna Poèmes pour Mi Madrides Teatro Real kopā ar Madrides simfonisko orķestri.

Papildus dalībai "Rīgas festivāla" noslēguma koncertā Dzintaru koncertzālē šogad dziedātājas plānos ietilpst arī Anrī Diparka skaņdarbu programma kopā ar Sanfrancisko simfonisko orķestri ASV un dalība Otavas kamermūzikas festivālā jūlijā, Vāgnera "Vēzendonkas dziesmu" koncertu sērija ar Basku Nacionālo orķestri vairākās Spānijas pilsētās novembrī, kā arī Bēthovena Devītās simfonijas atskaņojumi Berlīnē kopā ar Berlīnes Radio simfonisko orķestri.

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandina vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā - "Rīgas festivāls". Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi, "Rīgas festivāls" šogad notiek no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un citvalstu māksliniekus. Atklāšanas un noslēguma koncertos mūsu izcilo mūziķu Vestarda Šimkus un Baibas Skrides sniegumā varam baudīt šī gada jubilāra Riharda Vāgnera mūzikas diženumu. Koncertos dzirdēsim arī Lielās mūzikas balvas 2012 laureāti akordeonisti Kseniju Sidorovu, kori "Latvija" un Latvijas Radio kori, pianistu Juri Žvikovu, publikas iemīļoto dziedātāju Renāru Kauperu, Latvijas sitaminstrumentu zvaigznes  u. c.  Biļetes uz festivāla noslēguma koncertu un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

"Rīgas festivāls" ir lielākais klasiskās mūzikas festivāls Baltijā, to rīko VSIA "Latvijas Koncerti", pulcējot pasaules klasiskās un džeza mūzikas zvaigznes un Latvijas spožākos māksliniekus. "Rīgas festivāla" sadarbības partneri ir Rīgas dome un VAS "Latvijas Dzelzceļš". Plašāka informācija: www.rigasfestivals.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!