Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 13. jūnijā plkst. 20Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā unikālā "Rīgas festivāla" koncertā "Sitaminstrumentu zvaigznes" vienkopus dzirdēsim izcilākos Latvijas sitaminstrumentu virtuozus – Edgaru Saksonu, Rihardu Zaļupi, Elīnu Endzeli, Miku Bāliņu un Elviju Endeli, kuri izpildīs izcilus Stīva Reiha, Janna Ksenaka, Morisa Ravela, Riharda Zaļupes un citu autoru skaņdarbus, portālu "Delfi" informē festivāla runasvīrs Mārtiņš Pučka.

Šis ir Latvijā vēl nebijis projekts – sitaminstrumentu meistari un mācekļi uz vienas skatuves visdažādākajās kombinācijās aizraujošā, dinamiskiem ritmiem piesātinātā lieliskas mūzikas programmā. Faktiski šī būs Latvijas sitaminstrumentālistu zvaigžņu parāde – pēc starptautisku konkursu laureāta Guntara Freiberga ierosinājuma vienkop pulcējušies gan tādi meistari kā Edgars Saksons, Rihards Zaļupe un Elīna Endzele, gan sitaminstrumentālistu jaunās paaudzes pārstāvji Mikus Bāliņš un Elvijs Endelis, kurš nesen izcīnījis prestižo "Yamaha" stipendiju.

Viena no programmas naglām būs minimālisma granda Stīva Reiha Sekstets četriem sitējiem un diviem pianistiem ar raksturīgajiem skaņuviļņu uzplūdiem un atplūdiem. Pie klavierēm redzēsim spožos jaunās paaudzes pārstāvjus Rihardu Plešanovu un Elīnu Bērtiņu. Būs arī mūzika, ko radījis viens no slavenākajiem 20. gadsimta modernistiem, grieķu komponists arhitekts Jannis Ksenakis. Kā raksta idejas autors Guntars Freibergs, Ksenaka opusi "Rebounds B" un "Okho" "prasa augstākā līmeņa instrumentu pārvaldīšanas prasmi". Dzirdēsim Morisa Ravela mirdzošo sveicienu saullēktam Alborada del Gracioso, ko divām marimbām pārlicis slavenais Safri Duo; būs sava amata lietpratēju Nebojšas Jovana Živkoviča un Ekharda Kopecka skaņdarbi.

Programmā iekļauts arī latviešu mūzikas paraugs – Riharda Zaļupes koncerts "Landscape of Quetzalcoatl". Šis koncerts desmit timpāniem un orķestrim komponēts 2010. gadā un veltīts Edgaram Saksonam. Koncerta pirmatskaņojums notika 2011. gada janvārī kopā ar Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē, nu šim koncertam tapusi jauna redakcija timpāniem un sitaminstrumentu ansamblim. Rihards Zaļupe saka: "Kecalkoatls ir viens no lielākajiem Senās Centrālamerikas dieviem, kuru attēlo kā čūskas un putna krustojumu. Edgars Saksons ierosināja uzrakstīt kaut ko neparastu timpāniem un orķestrim. Tā radās doma par desmit timpāniem. Neparasti varētu būt tas, ka skaņdarbu caurstrāvo timpānu melodiskums un ritmiskums, proti, akcents likts vairāk uz melodijām un ritmu, nevis uz krāsu."

Publikas iemīļotais marimbists, perkusionists un komponists Rihards Zaļupe uzsver, ka šis ir unikāls sadarbības projekts trīs sitaminstrumentālistu paaudžu vidū – Edgars Saksons ir bijis Riharda Zaļupes un Elīnas Endzeles pedagogs, tajā pašā laikā Rihards Zaļupe kopā ar Edgaru Saksonu bijuši pedagogi gan Mikum Bāliņam, gan Elvijam Endelim.

JVLMA asociētais profesors un Sitaminstrumentu klases vadītājs Edgars Saksons atzīst, ka lielākā daļa no koncerta programmā ietvertajiem skaņdarbiem Latvijā nav skanējuši. "Šajā koncertā varēs dzirdēt visplašāko sitaminstrumentu spektru, kāds Latvijā šobrīd ir atrodams – tie būs gan tradicionāli, gan mazāk tradicionāli, gan pavisam netradicionāli sitaminstrumenti", stāsta Edgars Saksons.

Jau trešo gadu vasaras sākumu Rīgā ieskandina vērienīgākais klasiskās mūzikas notikums Baltijā – "Rīgas festivāls". Kļuvis par lielisku tradīciju, ko novērtē gan daudzi rīdzinieki, gan pilsētas viesi, "Rīgas festivāls" šogad notiek no 3. līdz 20. jūnijam, pulcējot izcilākos Latvijas un pasaules māksliniekus. Biļetes uz koncertu "Sitaminstrumentu zvaigznes" un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

"Rīgas festivāls" ir lielākais klasiskās mūzikas festivāls Baltijā, to rīko VSIA "Latvijas Koncerti", pulcējot pasaules klasiskās un džeza mūzikas zvaigznes un Latvijas spožākos māksliniekus. Kopš šī gada 19. aprīļa "Rīgas festivāls" kā pirmais un pagaidām vienīgais Latvijas kultūras forums ir uzņemts Eiropas festivālu asociācijā (EFA), kas ir vecākais kultūras tīkls Eiropā un apvieno prestižākos festivālus Eiropā un ārpus tās robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!