Foto: Publicitātes foto
Ar vēsturiskās filmas "Farewell, My Queen"(" Les adieux à la reine ") pirmizrādi ceturtdien, 9. februārī atklāts 62. Berlīnes filmu festivāls.

Filma par Franču revolūcijas laiku iekļauta arī festivāla konkursa programmā un sacentīsies par galveno balvu "Zelta Lāci".

"Farewell, My Queen" veidojis franču režisors Benuā Žako (Benoit Jacquot), Francijas karalienes Marijas Antuanetes lomu filmā atveido aktrise Diana Krūgere. Filmā atspoguļots Franču revolūcijas sākuma laiks no Versaļas apkalpotāju skata punkta.

Par galveno balvu "Zelta lāci" konkursa programma sacentīsies 18 filmas, tai skaitā arī vācu režisora Kristiana Petzolda filma "Barbara, itāļu "Caesar Must Die", dāņu vēsturiskā drāma "A Royal Affair" un citas. Visa konkursa programma atrodama šeit.

Festivāla žūriju vadīs britu režisors Maiks Lī. Filmas vērtēs arī aktrise Šarlote Ginsbūra, slavenais fotogrāfs un režisors Antons Korbijns, franču režisors Fransuā Ozons un citi.

Jau ziņots, ka "Goda Zelta Lāci" par mūža ieguldījumu saņems amerikāņu aktrise Merila Strīpa, kura šogad jau 14. reizi nominēta ASV Kinoakadēmijais balvai "Oskars".

Zināms, ka festivālu apmeklēs arī Andželina Džollija, Bolivudas zvaigzne Shah Rukh Khans, Billijs Bobs Torntons un citi.

Ārpuskonkursa programma tiks demonstrētas pēc Gija de Mopasāna noveles veidotā filma "Bel Ami", "Oskara" balvai nominētā "Extremely Loud and Incredibly Close", Ķīnas filmas "The Flowers of War" un "Flying Swords of Dragon Gate", kā arī amerikāņu melnā komēdija "Young Adult" un citas.

Atgādinām, ka bērniem veltītajā programmā "Generation K Plus" īsfilmu kategorijā par "Kristāla lāča" balvu cīnīsies arī  studijā "Animācijas Brigāde" tapusī Jāņa Cimermaņa filma "Korida". Tāpat šajā programmā iekļauta arī Igaunijas un Latvijas kopražojuma filma "Lote un mēnesakmens noslēpums".

Pagājušajā gadā festivāla "Zelta lācis" tika irāņu drāmai "A Seperation", kas šogad pretendē uz "Oskara" balvu kategorijā Labākā ārvalstu filma.

62. Berlīnes kinofestivāls norisināsies līdz 19. februārim. Festivāls dibināts 1951. gadā Rietumberlīnē un šobrīd ir viens no vadošajiem kino pasākumiem pasaulē.

Kopš 1978.gada tas notiek reizi gadā februārī. Kopumā festivāla ietvaros dažādās programmās tiek demonstrētas vairāk kā 400 filmas. Kopumā pasākumu apmeklē ap 20 000 kino profesionāļu no vairāk kā 130 valstīm.

Festivāla galvenā balva ir "Zelta lācis", ko piešķir labākajai mākslas filmai un par mūža ieguldījumu kino industrijā. Savukārt "Sudraba lāci" piešķir žūrijas Grand Prix ieguvējam, kā arī labākajam režisoram, labākajiem aktieriem, scenāristam, mūzikas autoram un īsfilmai.



alexr_mojo

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!