Foto: Laima Žurgina

Trešdien, 28. martā, pulksten 18.00, kinoteātrī "Splendid Palace" notiks kinodokumentālista Ivara Brila 80 gadu jubilejai veltīts filmu vakars ar diskusijām un tikšanos ar pašu režisoru, portālu "Delfi" informē Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova.

Imants Brils – kādreiz kautrīgais, bet asprātīgais lauku zēns, kurš dzimis Cēsu apriņķa Vecpiebalgā 1938. gada 28. martā laukstrādnieku ģimenē, saņēma drosmi un devās uz Maskavu, lai īstenotu savu sapni strādāt un dzīvot kinopasaulē. 1968. gadā Brils absolvēja Vissavienības valsts kinematogrāfijas institūta pasaulē pazīstamā kinodokumentālista Romana Karmena meistardarbnīcu. No 1967. gada režisors Rīgas kinostudijā sāka veidot kinožurnālus, vēlāk radīja leģendāras un leģendām apvītas filmas. Pirmā – "Dārgā redakcija" – tapa 1968.gadā.

Ar kultūrvēsturisku nozīmi ir lielā filma par Kurzemi – "Vasara Kurzemes balsīs" (1969.) Toreiz radošos spēkus apvienoja jaunie un talantīgie dokumentālisti – Imants Brils un Dāvis Sīmanis, kuru asistenti bija Arvīds Krievs un Valdemārs Jemeļjānovs. Pirmā saskare ar kino tā bija dzejniekam Jānim Peteram un komponistam Pēterim Plakidim. Filmā saglabāts tas, kas nekad vairs neatgriezīsies – romantiskais Papes zvejniekciems un rakstnieks Egons Līvs, jaunais Imants Kalniņš un Liepājas teātra lieliskā izrāde "Princis un ubaga zēns", Kurzemes čigāni, ar kuriem kinogrupai bija raibu raibie piedzīvojumi, un daudz kas cits. Nostāsti un anekdotes par šīs filmas tapšanu tolaik bija folklorizējušies kinostudijas garajos gaiteņos.

Brilam raksturīgas filmas ar sociālu ievirzi. Viena no tādām ir padomju laikā nežēlastībā kritusī filma "Sejas" (1971.) par jaunatnes un varas attiecībām. Arī autoriem tā kļuva par nopietnu pārbaudījumu saskarsmē ar tā laika valsts politiku un tieksmi cenzēt jebkuru brīvāku domu.

Tā saucamā "Brežņeva laika" dokuments ir filma "Pietura VEF" (1979). Liela pilnmetrāžas filma veltīta arī Liepājas metalurgiem – "Liepājas vīri" (1976.).

Savukārt ar lielu sirsnību veidota filma "Baltais, pelēkais, melnais" (1991.) par "cimdu Jetiņu" – slaveno tautas daiļamata meistari Jeti Užāni. Kultūrvēsturiska vērtība ir arī darbam par gleznotāju Jāzepu Pīgozni un citiem.

No "Kurzemes"laikiem saglabājusies Imanta Brila interese par Latvijas čigāniem. 1997.gadā tapusi režisora jaunākā filma "Čigānu etīdes" – par noslēpumainajām ciltīm, kas Latvijā dzīvo jau vairāk kā piecsimt gadu, par čigānu vēsturi, sadzīvi un cilvēkiem. Galvenais filmas varonis –čigānu jeb romu dzejnieks Kārlis Rudēvics – nu jau dzīvo vairs tikai savos darbos, mūsu atmiņās un Imanta Brila filmās.

28. marta dokumentālo filmu programma:

"Latvijas hronika Nr. 15", 1992., m/b, 15 min. (notikumi Strazdes bērnu namā "Kaķīši");

"Latvijas sarkanā grāmata", 1988., 10 min.;

"Pietura VEF", 1979., m/b, 10 min.;

"Padomju Latvija Nr. 32", 1988., 10 min. (par ekoloģisko situāciju Ventspilī);

"Kādreiz Subatē", 1987., m/b, 20 min.;

"Baltais, pelēkais, melnais", 1991., 21 min.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!