Foto: LETA

LKA Rīgas Kino muzeja un kinoteātra "Splendid Palace" rīkotā kinolektorija "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" ietvaros 24. janvārī pulksten 19.00 tiks demonstrēta Stenlija Kubrika (Stanley Kubrick) filma "Doktors Streindžlavs jeb Kā es iemācījos neuztraukties un iemīlēju atombumbu ("Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb", 1964), savukārt pirms filmas būs klausāma kvantu fiziķa, LU asociētā profesora Vjačeslava Kaščejeva lekcija, portālu "Delfi" informē kinoteātra pārstāvji.

20. gadsimta 50. un 60. gados pasaulē valda nokaitēta gaisotne: Aukstais karš starp ASV un Padomju Savienību norāda uz reāliem draudiem par jaunu militāro konfliktu. "Doktors Streidžlavs" ir filma, kas šīs pavisam īstās un pamatotās bailes pārvērš politiskā satīrā, vienlaikus dokumentējot kolektīvo neprātu, kas pārņēmis sabiedrību. Filmā atspoguļotais stāsts par ASV ģenerāli, kurš dod pavēli sākt atomuzbrukumu Padomju Savienībai, iezīmē perioda emocionālo gaisotni un atomkara riska apzināšanos.

Filma ir ierindota vairākos Amerikas Filmu institūta labāko filmu sarakstos. Savukārt viens no filmas vislabāk zināmajiem citātiem ("Kungi, jūs nevarat šeit kauties! Šī ir kara istaba!") ir ierindots 64. vietā starp labākajiem amerikāņu kino citātiem.

Filma sākotnēji bija paredzēta kā drāma, taču tapšanas laikā kļuva par satīru, ļaujot veidotājiem ilustrēt politiskos notikumus un gaisotni ar daudz lielāku humora devu.

"Tas, ko tu nedrīksti nezināt XIII. Reibinošais neprāts" programma:

07.02. Ingmara Bergmana filma "Mīklaini kā spogulī", lektors – kino teorētiķis Viktors Freibergs.

21.02. Dereka Džārmena veidotā filma "Vitgenšteins", pirms kuras būs režisora un teorētiķa Dāvja Sīmaņa lekcija.

07.03. Leo Karaka filma "Sliktās asinis", ko papildinās kino kritiķes Dairas Āboliņas lekcija.

21.03. Noslēdzošais seanss. Unikāla iespēja uz lielā ekrāna noskatīties neprātīgas latviešu īsfilmas no 1990. gadiem to starpā nu jau leģendām apvīto Roberta Vinovska un Arno Kundziņa režisēto filmu "Sviests". Seansu papildinās kino režisora, teorētiķa, Nacionālās filmu skolas vadītāja Jāņa Putniņa lekcija.

Visi seansi norisināsies kinoteātrī "Splendid Palace". Seansu sākuma laiks – pulksten 19.00.

Biļešu cenas: 4 – 5 eiro. Ir pieejami abonementi uz visiem sešiem lektorija seansiem – 25 eiro/20 eiro.

Plašāka informācija pieejama Rīgas Kino muzeja un "Splendid Palace" mājaslapās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!