Foto: Publicitātes foto
Režisora Džeimsa Kemerona veidotā 3D filma "Avatars" ("Avatar") Latvijā kļuvusi ne tikai par visu laiku ienesīgāko, bet arī par skatītāko ārvalstu filmu Latvijā.

Holivudas grāvējs "Avatars" Latvijā uz kino ekrāniem skatāms jau 51 nedēļu, un līdz šim to noskatījušies 200 190 kinoteātru skatītāju, līdz ar to "Avatars" pārspējis vairāku gadu garumā kinofilmai "Titāniks" piederējušo visskatītākās Holivudas filmas godu Latvijā, jo šo filmu kinoteātros bija noskatījušies vien vairāk nekā 138 000 Latvijas iedzīvotāju.

Kā informēja SIA "Forum Cinemas" Izplatīšanas nodaļas vadītāja Ilze Roķe, "Avatars" ir pārsniedzis visus Latvijā līdz šim esošo ārvalstu filmu rekordus gan skatītāju, gan ieņēmumu ziņā, taču gads vēl nav noslēdzies, tādēļ labāko filmu tops vēl netiek publicēts.

Kopumā vēl skatītāka Latvijā bijusi pašmāju filma "Rīgas sargi", ko apmeklējuši gandrīz 300 000 skatītāju.

18.decembrī apritēs gads, kopš Latvijā uz kino ekrāniem nonāca "Avatars". Kā uzsvēra Roķe, šis ir unikāls gadījums, jo vidējais filmas dzīves laiks Latvijā uz lielajiem ekrāniem ir aptuveni sešas līdz astoņas nedēļas. "Avataru" nepārtraukti demonstrē tikai "Kino Citadele", taču, ja kāds Latvijas kinoteātris izteiktu vēlēšanos to demonstrēt atkārtoti, tad tas ir iespējams.

"Kino biznesā filmas ilgums netiek plānots ilgtermiņā. Katru pirmdienu, apkopojot nedēļas nogales rezultātus, katrs kinoteātris pieņem lēmumu turpināt filmas izrādi jaunajā filmu nedēļā vai nē, ja vien tas iepriekš nav norunāts savādāk. Filmu nedēļa sākas piektdienā un beidzas ceturtdienā. Domājams, ka filmu "Avatars" kinoteātrī redzēsim līdz gada jubilejai," minēja "Forum Cinemas" Izplatīšanas nodaļas vadītāja.

Līdz šim, skatītāko ārvalstu filmu vidū ierindojas arī animācijas filma "Ledus laikmets 3: Dinozauru ēra", kuru kinoteātros Latvijā noskatījās 132 625 skatītāji. Ar šādu skatītāju skaitu filma "Ledus laikmets 3: Dinozauru ēra" kļuva arī par 2009.gada skatītāko filmu. Filmas kases ieņēmumi Latvijā bija 392 847 lati.

Otra skatītākā filma 2009.gadā ar 67 589 skatītājiem un 211 488 latu kases ieņēmumiem bija katastrofu filma "2012", bet trešajā vietā jau pagājušajā gadā ierindojās filma "Avatars", kuru bija noskatījies 59 031 skatītājs, bet filmas kases ieņēmumi bija 217 022 lati.

Filma "Avatars" ir 2009.gada amerikāņu episka zinātniskās fantastikas filma, kurā galvenajās lomās filmējušies Sems Vortingtons, Zo Saldana, Sigurnija Vīvere, Mišela Rodrigesa un Stīvens Langs. Filmas darbība notiek 2154.gadā uz dabiskā pavadoņa Pandoras Centaura Alfas zvaigžņu sistēmā.

"Avatars" tika nominēts deviņās nominācijās, tai skaitā kā gada labākā filma, 2009.gada Amerikas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanai, tomēr ieguva tikai trīs balvas, prestižākajās nominācijās piekāpjoties Katrīnas Bigelovas filmai "Sapieris".

"Avatars" pirmizrādi piedzīvoja 2009.gada 10.decembrī Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!