Foto: Reuters/Scanpix
Britu kinoakadēmijas (The British Academy of Film and Television Arts - BAFTA) ceremonijā, kas 12. februāra vakarā norisinājās Londonā, Karaliskajā Koventgārdena operā, savu triumfa gājienu turpināja Mišela Hazanaviča mēmā kino estētikā veidotā filma "The Artist" ("Mākslinieks").

Filma saņēmusi britu "Zelta maskas" teju visās svarīgākajās kategorijās – Labākā filma, Labākais režisors – Mišels Hazanvičs un Labākais aktieris galvenajā lomā – Žans Dužardēns. Tāpat filmai "Zelta maskas" piešķirtas par mūziku, kostīmiem, scenāriju un operatora darbu.

"The Artist" jau saņēmusi vairākas nozīmīgas balvas kā labākā filma, tai skaitā "Zelta Globusu", un tiek uzskatīta par vienu no reālākajām "Oskara" balvas pretendentēm.


Uz "Zelta masku" kategorijā Labākā filma pretendēja arī tādas kinolentes kā "The Descendants" ("Pēcnācēji"), "Drive", "The Help" ("Kalpone") un "Tinker Tailor Soldier Spy".

Pagājušā gada Britu kinoakadēmijas balvas un daudzu citu kinobalvu ieguvējs Kolins Fērts pasniedza balvu kategorijā Labākā aktrise galvenajā lomā, ko, kā iepriekš tika prognozēts, saņēma Merila Strīpa par bijušās Lielbritānijas premjerministres atveidojumu filmā "The Iron Lady".

Par labāko aktieri otrā plāna lomā tika atzīts kino veterāns Kristofers Plammers par darbu filmā "Beginners". Šobrīd 82 gadus vecais aktieris ir līdz šim vecākais mākslinieks, kurš saņēmis prestižo Britu kinoakadēmijas balvu.

Savukārt savam balvu klāstam britu "Zelta masku", kategorijā Labākā aktrise otrā plāna lomā, piepulcēja aktrise Oktāvija Spensere par darbu filmā "The Help" .

Par izcilāko britu filmu atzīta spiegu stāsts "Tinker Tailor Soldier Spy", bet par labāko filmu svešvalodā Pedro Almodovara jaunākais darbs "Skin I Live in".

Kā labākais dokumentālais kinodarbs apbalvota filma "Senna" par traģiski bojā gājušo Formula1 pilotu Airtonu Sennu, pārspējot gan Martina Skorzēzes un Olīvijas Harisones veidoto filmu par "bītlu" Džordžu Harisonu "Living in the Material World", gan stāstu par šimpanzes mazuli, kas tika audzināts kā cilvēkbērns "Project NIM".

Jau ziņots, ka Britu Kinoakadēmija par mūža ieguldījumu kino mākslā godināja izcilo režisoru Martinu Skorsēzi, bet par nenovērtējamu ieguldījumu britu kinoindustrijā apbalvots tika filmu "The Elephant Man" un "1984" galveno lomu atveidotājs aktieris Džons Hērts.


BAFTA balvu ieguvēji:

Labākā filma - "The Artist"
Izcilākā britu filma - "Tinker Tailor Soldier Spy"
Labākā filma – Mišels Hazanavičs ("The Artist")
Labākā dokumentālā filma - "Senna"
Oriģinālais scenārijs - "The Artist"
Adaptētais scenārijs - "Tinker Tailor Soldier Spy"
Labākā filma svešvalodā - "The Skin I Love In"
Labākā animācijas filma - "Rango"
Labākais aktieris galvenajā lomā – Žans Dužardēns ("The Artist")
Labākā aktrise galvenajā lomā – Merila Strīpa ("The Iron Lady")
Labākais aktieris otrā plāna lomā – Kristofers Plammers ("Beginners")
Labākā aktrise otrā plāna lomā – Oktāvija Spensere ("The Help")

Viss BAFTA laureātu saraksts atrodams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!