Foto: LETA

Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" atklāšanas ceremonijā 9. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace" balvu par mūža ieguldījumu latviešu kino mākslā saņems režisori, scenāristi un producenti Roze Stiebra un Ansis Bērziņš – zīmētās animācijas aizsācēji Latvijā, trešdien, 4. oktobrī, preses konferencē pavēstīja Nacionālā kino centra pārstāvji.

Leģendārās režisores Rozes Stiebras izcilā radošā darbība teju pus gadsmita garumā aktīvi turpinās, veidojot jaunu pilnmetrāžas animācijas filmu "Saule brauca debesīs", kas iekļauta programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei". Filmas pamatā ir latviešu tautasdziesmas, un to paredzēts pabeigt uz Latvijas valsts simtgades svinībām 2018. gadā.

Latvijas animācijas vecmeistars un kino personība Ansis Bērziņš kopā ar Rozi Stiebru izveidojis filmu studiju "Dauka", kuras veidotās filmas gadu desmitiem bijušas neatņemama ikdienas sastāvdaļa Latvijas un citu valstu bērniem.

Studijā "Dauka" kopumā uzņemtas vairāk nekā 125 animācijas filmas. Filmu pamatā galvenokārt ir latviešu folklora, klasiskā bērniem veltītā literatūra un mūsdienu latviešu autoru sacerējumi. Tādas filmas kā "Zaķīšu pirtiņa", "Neparastie rīdzinieki", "Fantadroms", "Kaķīša dzirnavas", "Ness un Nesija", "Pasaciņas" ieguvušas daudzu paaudžu bērnu nedalītu atsaucību un kļuvušas par Latvijas animācijas mākslas klasiku.

Rozei Stiebrai raksturīgas muzikālas un liriski poētiskas animācijas-aplikāciju filmas "Zelta sietiņš" (1975) un "Zaķīšu pirtiņa" (1979), zīmētās filmas "Kabata" (1983), "Man vienai māsiņai" (1984), "Spēlēju, dancoju" (2007), "Pasaciņu" sērija (1994–2003). Ansim Bērziņam tuvāki ir dramatiski, emocionāli nospriegoti sižeti – kā filmās "Lāsts" (1979), "Abi gali balti, viducis zaļš" (1977), "Fantadroms" (1984), "Bruņurupuči" (1987), "Tālavas taurētājs" (1988).

Roze Stiebra un Ansis Bērziņš saņēmuši gan Triju zvaigžņu ordeni, gan arī Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balvu par profesionālā animācijas kino izveidi Latvijā.

Abu mākslinieku filmas rādītas ne tikai Latvijā, bet arī ASV, Ēģiptē, Somijā, Lietuvā, Francijā, Dānijā, Zviedrijā, Ungārijā, Krievijā un citviet.

Tās saņēmušas arī astoņas Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps":

1980. Labākā animācija — "Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties", rež. Roze Stiebra
1983. Labākā animācija — "Kabata", rež. Roze Stiebra
1985. Labākā animācija — "Fantadroms", "Sāls", rež. Ansis Bērziņš
1987. Labākā animācija — "Bruņurupuči", rež. Ansis Bērziņš
1988. Labākā animācija — "Skaitāmpanti", rež. Roze Stiebra
1993. Labākā animācija — "Ness un Nesija", rež. Roze Stiebra, Ansis Bērziņš
1998. Labākā animācija — "Pasaciņas. Miega vilcieniņš", rež. Roze Stiebra
2001. Labākā animācija — "Neparastie rīdzinieki", rež. Roze Stiebra

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!