Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē 21. augustā plkst. 18.00 notiks divi bezmaksas dokumentālo filmu seansi – "Talanta un gribas svētītā. Marina Rebeka" (pirmizrāde LTV1 ēterā – 7. septembrī) un "Trīsdesmit pirkstu mūzikas enerģija. Pianisti Georgijs, Andrejs un Sergejs Osokini", portālu "Delfi" informē LNB pārstāve Anna Muhka.

Filmas "Talanta un gribas svētītā. Marina Rebeka" tapšanas laikā – no 2016. gada Marina Rebeka interpretējusi deviņas lomas, dziedājusi Vīnē, Minhenē, Manheimā, Lozannā, Cīrihē, Triestē, Zalcburgas prestižajā operfestivālā un citos slavenos opernamos.

Filmu veidojusi žurnāliste Ilze Strenga, režisore Zita Kaminska, operatori Harijs Katlaps, Raivo Freimanis, Andris Sarma, Normunds Pavlovskis, Dzintars Spriņģis, Ēriks Kraiņevs, skaņu režisore Irita Skurule.

"Operas zvaigzni Marinu Rebeku dokumentēt tieši šajā laikā ir īpaši saistoši, kad radošā dzīve burtiski virpuļo bez apstājas, no viena pārlidojuma uz citu slavenu Eiropas opernamu, savu mīlestību dāvājot arī Latvijas klausītājiem. Tā var noķert viņas mērķtiecīgo raksturu, spēju ar cilvēkiem atrast acumirklīgu kontaktu un sirdssiltumu," raksta filmas veidotāji.

"Marinas Rebekas vienkāršība un atklātība burtiski atbruņo, pēc Vīnes valsts operā nodziedātās Džuljetas un stāvovāciju bangojuma, autogrāfu kārotāju rindām, pēc slavas vārdiem par Normu Triestes operā, pēc preses slavinājumiem par Taīdas dziedājumu Zalcburgā, Marina savā mājā Latvijā kopā ar meitu Katrīnu mazgās traukus, tīra māju, kārto kārtējās ceļasomas un dodas uz jūru."

Dziedātājas Marinas Rebekas portretējumā sastopami arī viņas tuvie cilvēki, kuri 13 gadīgo meiteni savulaik iedvesmoja dziedāt, sasniegt izsapņoto mērķi. Viņa izraudāja savas asaras arī tad, kad Latvijas Mūzikas akadēmijā viņu neuzņēma, bet devās studēt uz Rosīni akadēmiju Itālijā.

Savukārt otru filmu par pianistu dinastiju – tēvu Sergeju Osokinu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akdēmijas profesoru, un viņa dēliem Andreju un Georgiju, kuri kopā rada tik spēcīgu klaviermūzikas enerģiju, ka klausītāji vēl ilgi viņus pēc koncertiem sveic ar stāvovācijām. Tāds bija arī viņu kopīgais koncerts šī gada janvārī Latvijas Nacionālās operas un baleta zāle, kad publika kopā viņus dzirdēja pirmo reizi.

Filmu par Osokinu dzimtas pianistiem veidojusi žurnāliste Ilze Strenga, režisore Zita Kaminska, operatori Andris Sarma, Ēriks Kraiņevs, Harijs Katlaps, Aldis Šēnbergs, Aivars Erdmanis, Normunds Pavlovskis, skaņu režisore Irita Skurule, Diāna Pāvelsone.

"Visus trīs Osokinu dzimtas pianistus vieno nemitīga tieksme pēc aizvien jaunām atklāsmēm mūzikā. Visiem trijiem spēlēt kopā ir viņu radošais izaicinājums pašiem, jo katrs pats ir spoža un talantīga personība," teic filmas veidotāji.

Filma ir iespēja tikties ar mūziķiem arī personīgi, kad talantīgie puiši ne tikai spēlē klavieres un gatavojas koncertiem, bet arī ļaujas studentu dzīves stāstiem un citām radošām lietām, kas viņus aizrauj.

Pasākumu rīko Latvijas Televīzija sadarbībā ar LNB un tas atklās jauno LTV kultūras sezonu. Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!