Foto: AP/kadri no video
Baidīties ir cilvēka dabā, un bez bailēm nebūtu iespējama cilvēces evolūcija, jo tās pasargā mūs no bīstamām situācijām. Tiesa, bailes soļo roku rokā ar adrenalīnu, kas var izraisīt pat atkarību, tāpēc kopš seniem laikiem cilvēki baidīt citus un baidīties izvēlas arī apzināti, stāstot spoku stāstus vai skatoties baisas filmas. Helovīna jeb Visu svēto dienas priekšvakarā piedāvājam 10 leģendāras šausmu filmas ar ikoniskām un stilīgām galvenajām varonēm – iedvesmai tematiskam kino vakaram vai ballītei ar pārģērbšanos.

Melānija Danielsa – Hičkoka 'Putni' (1963)

Tipijas Hedrenas (Tippi Hedren) atveidotā Melānija Danielsa (Melanie Daniels) Alfrēda Hičkoka šausmu filmā "Putni" ("The Birds") bija viņas debija kino, kas vēsturē iegāja ne tikai kā viena no iespaidīgākajām šausmu kino žanra lomām, bet arī kalpoja par iedvesmu modes industrijai. Elegantais zaļais vilnas kostīms, ūdeļādas kažoks un zelta kaklarota pēcāk bija redzami mugurā ne vienai vien modes dāmai, savukārt 2014. gadā modes nama "Temperley London" rudens/ziemas kolekcijas skate bija visīstākais filmas galvenās varones stila iemiesojums.

Sāra Šagāla – Polaņska 'Bezbailīgie vampīru slepkavas' (1967)

Lellei līdzīgā Šārona Teita (Sharon Tate) Polaņska šausmu komēdijā "Bezbailīgie vampīru slepkavas" jeb "Atvainojiet, jūsu zobi ir manā kaklā" ("The Fearless Vampire Killers") atveido vietējās tavernas īpašnieka meitu vārdā Sāra Šagāla, kura Drakulas dzimtajā Transilvānijā pret savu gribu tiek ierauta vampīru medībās. Sāras ugunīgi rudie mati un hipnotiskā daile toreiz savaldzināja skatītājus, jo sevišķi provokatīvajā vannas ainā. Teita pēcāk Polaņski apprecēja, taču viņu kopdzīvi pārtrauca īstās dzīves piespēlētās šausmas – aktrisi 1969. gadā nogalināja Mensonu ģimene.

Kerija – Stīvena Kinga 'Kerija' (1976)

Sisijas Speisekas (Sissy Spacek) atveidoto Keriju tāda paša nosaukuma filmā, kas veidota pēc Stīvena Kinga romāna motīviem, varētu nodēvēt par šausmu filmu skaistuma simbolu. Ar telekinētiskām spējām apveltītā diļava, kura izlaiduma balli pārvērš slaktiņā, ir tērpta pieguļošā spīdīgā kleitā ar atsegtiem pleciem, bet viņas galvu rotā diadēma, kas ir ikvienas pusaugu meitenes ilgi gaidītais izgājiens pieaugušo pasaulē. Izlaiduma balles ainas filmēšana aizņēma trīs dienas, un aktrise šajā laikā īstenības momenta saglabāšanas nolūkos asins traipiem nošķiestajā kleitā arīdzan gulēja.

Džeimijas Lī Kērtisas debija – 'Helovīns' (1978)

Džeimijas Lī Kērtisas atveidotā grāmatas mīlošā Lorija Strouda (Laurie Strode) ir aktrises ielaušanās kino industrijā, kas atmiņā palikusi ar androgīniem svārkiem, adītiem džemperiem un jakām, bītlenēm un smagnējām laiviņkurpēm, kas kontrastē ar viņas caururbjošo skatienu un spīdīgo naža asmeni brīdī, kad viņa cīnās ar psihopātisko slepkavu Maiklu Maijersu (Michael Myers).

Vendija Torensa – Kubrika 'Mirdzums' (1980)

Teksasiešu aktrises Šellijas Divālas (Shelley Duvall) biedējošais Vendijas Torensas tēla atveidojums leģendārajā Stenlija Kubrika "The Shining" ("Mirdzums") padarīja viņu par stila ikonu. Džemperi ar augsto apkakli, rūtaini krekli un sarafānbikses – to visu pēc tam varēja redzēt uz modes namu mēlēm un dizaineru kolekcijās.

Šēra, Pfeifere un Sarandona – 'Īstvikas raganas' (1987)

Trīs nešpetnas daiļavas (Šēra, Mišela Pfeifere un Sūzana Sarandona), kuras Džeka Nikolsona atveidotā pievilcīgā bagātnieka klātbūtnē kļūst arvien nešpetnākas, ir īstens seksapīla iemiesojums. Spīdīgs zīds, nevaldāmas matu sprogas, milzu auskari, mirdzošas kleitas un pieguļoši svārki – astoņdesmito gadu beigu modes esence.

Lidija Dīca – Tima Bērtona 'Bītldžūss' (1988)

Vinonas Raideres atveidotā Lidija Dīca (Lydia Deetz) slavenajā Tima Bērtona lentē "Bītldžūss" ("Beetlejuice") ir vēl viens tipisks astoņdesmito gadu beigu stila piemērs. "Autsaidere" Lidija tajā redzama, tērpusies klasiskajā mazajā melnajā vakarkleitiņā un samta apmetnī, savukārt viņas seju rotā dūmakains grims, kas apvienojumā ar melnajiem dāsni ar želeju ieziestajiem matiem piešķir viņai tipiskas mazās raganiņas izskatu.

Gerijs Oldmens – Kopolas 'Drakula' (1992)

Lai arī raksta virsrakstā pieteikts "varones", tomēr būtu grēks šajā sarakstā neiekļaut arīdzan vienu "varoni". Tas ir Frānsisa Forda Kopolas filmas pēc Brema Stokera romāna motīviem "Drakula" galvenais varonis, kuru atveido Gerijs Oldmans. Iespaidīgi ir ne tikai Viktorijas laikmeta krāšņie krinolīni, frakas un ekstravagantie ornamenti, bet arī Gerija Oldmena blondā parūka, kas bija izgatavota no īstiem cilvēku matiem.

Nensija Daunsa – katoliskais 'Raganu klubiņš' (1996)

"Raganu klubiņš" ("The Craft") ir deviņdesmito gadu pidžamballīšu klasika. Galvenā varone Nensija Daunsa un viņas gotiskā meiteņu komanda demonstrē ne tikai sieviešu draudzības pārdabisko spēku, bet arī kalpo par gadsimta sākuma dumpiniecisko meiteņu stila rokasgrāmatu – melna lūpukrāsa un nagulaka, dūmakainas acu ēnas, tīkliņzeķubikses, krucifiksi, čokeri, skotu svārciņi un polivinilhlorīda izstrādājumi.

Andželīna Džolija – 'Melnā feja Malefisenta' (2014)

Pirmo reizi Malefisentas tēlu 1959. gadā radīja Volts Disnejs, taču pēc 55 gadiem režisors Roberts Strombergs (Robert Stromberg), kura kontā ir līdzdalība tādos ekrāna projektos kā "Bada spēles", "Pāna labirints" un "Karību jūras pirāti: Pasaules malā", pārradīja šo tēlu jaunā un biedējošākā pakāpē, ietērpjot Andželīnu Džoliju ādas imitācijas kleitā, spalvās un kronī, kuru autors bija slavenību aksesuāru dizainers "J Smith Esquire".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!