Foto: EPA/LETA
Šī gada "Oskaru" ceremonijā triumfējusi Ketrinas Bigelovas Irākas kara drāma "The Hurt Locker" ("Sapieris"), tāpat Bigelova atzīta par aizvadītā gada labāko režisori, aiz sevis atstājot galveno konkurentu Džeimsu Kameronu un viņa kases grāvēju "Avatar".

Foto galerija

Kopumā Bigelovas "The Hurt Locker" saņēma sešus "Oskarus", savukārt Kamerona "Avatars" tika pie trim zeltītajām statuetēm - par vizuālo dizainu, specefektiem un kinematogrāfiju. Tādejādi Kamerons nav pārspējis paša uzstādīto rekordu ar 1997. gada filmu "Titāniks", kas toreiz saņēma "Oskarus" 11 kategorijās.

Atgādinām, ka šogad pirmo reizi kopš 1943. gada nominācijā Labākā filma bija izvirzītas 10 nevis piecas kinolentes. Uz "Oskaru" šajā kategorijā pretendēja arī "Inglorious Basterds","The Blind Side", "District 9", "An Education", "A Serious Man", "Precious", "Up In The Air" un animācijas filma "Up".

Džefs Bridžess par lomu filmā "Crazy Heart" tika pie "Oskara" kā Labākais aktieris galvenajā lomā, aiz sevis atstājot parējos nominantus Džordžu Klūniju, Kolinu Fērtu, Morganu Frīmenu un Džeremiju Renneru.

Par Labako aktrisi galvenajā lomā nosaukta Sandra Buloka par darbu filmā "The Blind Side", nominācijā konkurējot ar Helēnu Mirrenu, Keriju Maliganu, Merilu Strīpu un Gaboriju Sidaibu. Buloka Kinoakadēmijas vēsturē ieies ar to, ka dienu pirms "Oskaru" ceremonijas viņai piešķirta arī "Zelta Avene" kā gada sliktākajai aktrisei par darbu komēdijā "All About Steve".

Par gada labako aktieri otrā plāna lomā atzīts austriešu aktieris Kristofs Valcs par lomu Kventina Tarantīno jaunākajā veikumā "Inglourious Basterds". Par šo lomu akieris saņēmis arī "Zelta Globusu", "Zelta Masku", kā arī citas prestižas kinobalvas.

Kategorijā Labākā aktrise otrā plāna lomā arī "Oskaru" ceremonijā triumfēja aktrise, komiķe un TV raidījumu vadītāja Mo'Nique par lomu filmā "Precious". Viņa, līdzīgi kā Kristofs Valcs, par šo lomu šajā kategorijā jau saņēmusi vairākas citas prestižas balvas.

Par pērnās sezonas labāko animācijas filmu atzīta Pīta Doktera "Up" ("Augšup"), tāpat šī filma saņēmusi "Oskaru" par labāko mūziku.

Par labāko adaptēto scenāriju "Oskars" ticis filmai "Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire" (Geofrijs Fletčers), savukārt labakā oriģinālscenārija balva – Markam Boilam par filmu "The Hurt Locker" (Sapieris).

Par Labāko dokumentālo filmu "Oskaru" saņēma filma "The Cove", kurā iemūžinātas nežēlīgas delfīnu masveida slepkavības kādā Japānas zvejnieku ciematiņā.

Tie, kuri kategorijā "Labākā ārvalstu filma" pareģoja "Oskaru" Žaka Odiāra filmai "The Prophet", bija pārsteigti, kad franču filma piekāpās argentīniešu režisora Huana Hosē Kampanellas filmai "The Secret in Their Eyes (El Secreto de Sus Ojos)".

ASV kinoakadēmijas balva "Oskars" šogad tika piešķirta 82. reizi. Balva par mūža ieguldījumu kinoindustrijā saņēma Gordons Viliss, kura vadībā operatori strādājuši pie "The Godfather" filmām, šobrīd 85 gadu gadus vecā Holivudas dīva, aktrise Lorēna Bekola un leģendārais mazbudžeta filmu režisors un producents Rodžers Kormans. Ceremoniju vadīja aktieri Stīvs Mārtins un Alekss Boldvins.

Uzvarētāji visās kategorijās atrodami šeit.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!