Foto: Publicitātes foto
Šogad 63.Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls noslēdzies ar ievērojamiem panākumiem divām Latvijas filmām - Jāņa Norda pilnmetrāžas spēlfilma "Mammu, es tevi mīlu!" un Ēvalda Lāča animācijas filma "Eži un lielpilsēta" bija iekļautas "Generation Kplus" sadaļā un abas saņēma apbalvojumus.

Kā portālu "Delfi" informē Latvijas filmu nozares informācijas vadītāja Astra Spalvēna, Jāņa Norda filma ieguvusi Starptautiskās žūrijas balvu un 7500 eiro naudas balvu. Savukārt Ēvalda Lāča animācijas filma "Eži un lielpilsēta" ieguva žūrijas balvu, kā arī bērnu žūrijas diplomu.

"Mammu, es tevi mīlu" ir režisora Jāņa Norda otrā pilnmetrāžas spēlfilma, viņš ir arī filmas scenārija autors. 2008.gadā Nords uzņēma savu pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu "Amatieris", kas savulaik izpelnījās lielu skatītāju ievērību un saņēma "Lielā Kristapa" balvu par spilgtāko debiju.

"Mammu, es tevi mīlu" ir dinamisks attiecību trilleris par trīspadsmit gadus vecu Rīgas skolnieku Raimondu un viņa māti. Kāda šķietami nenozīmīga piezīme skolā iesāk piedzīvojumiem bagātu nedēļu Raimonda dzīvē. Raimonds aizbēg no mājām, iekuļas apšaubāmā afērā ar vietējo prostitūtu un nonāk policijas redzeslokā, taču beigās atrisina samilzušo konfliktu gan ar mammu, gan savu labāko draugu. Galveno varoni Raimondu filmā atveido Kristofers Konovalovs no Cēsīm, viņa mammas lomā - aktrise Vita Vārpiņa. Abi galvenie varoņi piedalījās arī filmas pirmizrādē Berlīnē.

Animācijas filma "Eži un lielpilsēta" tapusi studijā "Animācijas Brigāde", kurā operators, scenārija autors un režisors Ēvalds Lācis strādā jau kopš 1998. gada. Ēvalda Lāča režijā tapušas filmas "Jaunā suga" (2008), kas arī piedzīvo pirmizrādi Berlīnes kinofestivālā un "Ledus pavēlnieks" (2009), kas saņēmusi starptautisku atzinību. "Eži un lielpilsēta" ir stāsts par zvēru spēju izdzīvot lielpilsētā.

Kad zvēri atmostas no ziemas miega un atklāj, ka viņu apdzīvotā meža vietā uzcelta lielpilsēta, ikviens saprot, ka jāmeklē jaunas izdzīvošanas iespējas. Ežiem ir padomā kāds plāns, kā atgūt mežu "Generation" ir Berlināles konkurss bērnu un jauniešu filmām un tā žūrijas locekļi ir tādā pašā vecumā kā auditorija: konkursa filmas vērtē vienpadsmit bērni un septiņi pusaudži, kuru lēmums nosaka to, kam tiks galvenā balva – Kristāla Lācis.

Savukārt divas starptautiskās žūrijas komisijas piešķirs savas balvas "Generation KPlus" un "Generation 14plus" (jauniešiem, vecākiem par 14 gadiem) konkursos. Šajā Berlīnes Starptautiskā festivāla programmā sacentās četrpadsmit spēlfilmas no dažādām pasaules valstīm, kā arī deviņpadsmit īsfilmas, tai skaitā animācijas filmas.

Tomēr vismaz pēdējos sešus gadus Berlīnes festivālā izrādīta kāda Latvijas animācijas filma, piemēram, pērn tās bija divas: Jāņa Cimmermaņa "Korida" no seriāla "Avārijas Brigāde" un Latvijas – Igaunijas kopražojuma filma "Lote un Mēnesakmens noslēpums", kuru Latvijā pārstāv studija "Rija".

Savukārt 2011. gadā izrādīta Daces Rīdūzes animācijas filma "Zīļuks" un konkursa skatē "Panorāma" Kaspara Gobas dokumentālā filma "Homo @LV". 1995. gadā galvenā balva - Kristāla Lācis - tika piešķirts Nila Skapāna filmai "Lidojam" no cikla "Munks un Lemijs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!