Foto: Publicitātes foto

Nacionālā Kino centra un sabiedriskās kustības "Mans Doms" rīkotie kinovakari Doma dārzā turpinās ar unikālu seansu 9. jūlijā plkst. 22:30 - rakstnieka Roalda Dobrovenska priekšlasījums un režisora Jūlija Raizmana spēlfilma "Rainis" (1949). Ieeja bez maksas.

""Rainis" ir trešā spēlfilma, kas Latvijā tapusi tūlīt pēc Otrā pasaules kara, un pirmā, kas saņēmusi tolaik visprestižāko PSRS Valsts prēmiju (līdz piecdesmito gadu sākumam tās nosaukums vēl bija Staļina prēmija). Krievu viesrežisora, klasiķa Jūlija Raizmana (1903-1994) uzņemtā filma ir spilgta liecība par 20. gadsimta četrdesmito gadu padomju kinomākslas tendencēm, kā tās raksturojis kinozinātnieks Juris Civjans - izcilas personības biogrāfiskais materiāls filmā nevis atspoguļo realitāti, bet līdzinās varoņteikai. Šādā situācijā daudz atkarīgs no aktieru ansambļa, kam jāpaceļas pāri dramaturģijas shematismam, un ansamblis šajā filmā ir lielisks: titullomā Jānis Grantiņš, Aspazija - Milda Klētniece, Raiņa māsa Dora - Elza Radziņa, viņas vīrs Pēteris (Stučka) - Arturs Filipsons, vēl arī Žanis Katlaps, Jānis Osis, Arturs Dimiters, Roberts Mustaps, Edgars Zīle un citi," stāsta pasākuma rīkotāji. 

Ievadvārdus seansam teiks rakstnieks, tulkotājs un publicists, Krievijā dzimušais Roalds Dobrovenskis, kurš ir uzrakstījis vienu no dziļākajiem un ietilpīgākajiem biogrāfiskajiem romāniem Latvijas literatūrā - "Rainis un viņa brāļi" (1999).

Programmu "Divi dzejnieki Doma dārzā" veido septiņi brīvdabas kinoseansi ceturtdienu vakaros plkst. 22:30 - pieci seansi jūlijā (2.07. - 30.07.) un divi augustā (6.08. un 13.08.). Programmā iekļautas trīs pilnmetrāžas spēlfilmas, viena spēles īsfilma, septiņas dokumentālās filmas, astoņas animācijas filmas un 42 minūtes arhīva materiālu no 20. gadsimta divdesmitajiem gadiem, režisoru spektrs - no Gunāra Pieša, Imanta Krenberga un krievu klasiķa Jūlija Raizmana līdz Rozei Stiebrai, Viesturam Kairišam un Kārlim Vītolam. Katra seansa sākumā īsus ievadvārdus teiks kāds erudīts, Raiņa un Aspazijas dzīvē un darbībā iedziļinājies speciālists - turpmāk kinozinātniece Inga Pērkone, literatūrzinātnieks un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Raimonds Briedis, režisors Viesturs Kairišs, aktieris un Raiņa lomas tēlotājs Juris Strenga, vēsta pasākuma organizatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!