Foto: Publicitātes foto

2. jūlijā gaidāms pirmais seanss programmā, kuru Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā piedāvā Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar sabiedrisko kustību "Mans Doms". Tā ir iespēja skatīt abus lielos dzejniekus uz ekrāna brīvā dabā, vasaras vakaru kinoseansos Doma dārzā jūlija un augusta ceturtdienās. Ieeja visos seansos bez maksas.

Filmu programmas "Divi dzejnieki Doma dārzā" atklāšanas seanss pievēršas 20. gadsimta divdesmitajiem gadiem, kad kinomāksla Latvijā vēl tikko dzimusi, savukārt Rainis un Aspazija ir sabiedrības uzmanības centrā jau kopš pārbraukšanas no Šveices trimdas 1920. gada 10. aprīlī - ar šiem kadriem sākas arhīva materiālu programma, vēsta NKC pārstāvji.

"Autentiskajos filmējumos redzēsim dažādas laikmeta ainiņas no 20. gadu Latvijas un abu dzejnieku dzīves - Aspazija kārto puķes vāzēs un skūpsta savas mammiņas ģīmetni, Rainis piedalās sociāldemokrātu partijas gājienos, izglītības ministra amatā atklāj mākslas izstādi un iet rotaļās ar Durbes bērniem... Mēmo kino kā tapieris pavada akordeonists Marko Ojala," stāsta pasākuma rīkotāji.

2. jūlija seansa nākamā daļa ir režisora un operatora Rodrigo Rikarda tetraloģijas ceturtā, 1989. gadā uzņemtā filma "Rainis. Sudrabota gaisma. 1920-1929". Tā stāsta par pēdējo dekādi Raiņa mūžā, kad dzejnieks izbaudīja laimi atgriezties dzimtenē pēc 14 gadu trimdas, turklāt arī piedzīvoja iespēju doties senilgotajā ceļojumā uz Ēģipti un Izraēlu (Raiņa laikā - Palestīnu), kur apciemoja sava varoņa Jāzepa kapu.

Filmas autoru grupa kopā ar aktieri Juri Strengu, kurš iejūtas Raiņa un viņa varoņu tēlos, 60 gadus vēlāk dodas pa dzejnieka pēdām.

Programmu "Divi dzejnieki Doma dārzā" veido septiņi brīvdabas kinoseansi ceturtdienu vakaros plkst. 22:30 - pieci seansi jūlijā (2. 07. - 30. 07.) un divi augustā (6. 08. un 13. 08.). Programmā iekļautas trīs pilnmetrāžas spēlfilmas, viena spēles īsfilma, septiņas dokumentālās filmas, astoņas animācijas filmas un 42 minūtes arhīva materiālu no 20. gadsimta divdesmitajiem gadiem, režisoru spektrs - no Gunāra Pieša, Imanta Krenberga un krievu klasiķa Jūlija Raizmana līdz Rozei Stiebrai, Viesturam Kairišam un Kārlim Vītolam.

Programmas atklāšanas seansu 2. jūlijā ievadīs literatūrzinātniece, filoloģijas zinātņu doktore Gundega Grīnuma, un arī turpmāk katra seansa sākumā īsus ievadvārdus teiks kāds erudīts, Raiņa un Aspazijas dzīvē un darbībā iedziļinājies speciālists - kinozinātniece Inga Pērkone, rakstnieks, tulkotājs un publicists, grāmatas Rainis un viņa brāļi autors Roalds Dobrovenskis, literatūrzinātnieks un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Raimonds Briedis, teātra un kino režisors Viesturs Kairišs, aktieris un Raiņa lomas tēlotājs Juris Strenga, vēsta NKC pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!