Foto: Publicitātes foto
Eiropas Parlamenta (EP) "Lux" kino balva otrdien pasniegta turku režisores Denizes Gamzes Ergivenas filmai "Mustang" ("Mustangs") par piecu māsu likteņiem izteikti patriarhālā sabiedrībā.

"Tas ir liels gods būt šajā zālē un jūsu priekšā," saņemot balvu EP plenārsēžu zālē, sacīja Gamze Ergivena. "Filma ir izpausmes veids, kādā varam ne tikai sajust, bet arī parādīt citiem dziļāku cilvēka pieredzi un pasaules skatījumu, ļaujot radīt brālīguma sajūtu un empātiju. Ar balvas palīdzību vēl vairāk varēsim runāt par filmas tēmu."

Kinolente "Mustang" no Francijas izvirzīta ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvai kategorijā "Labākā ārzemju filma".

""Mustang" emocionāli saviļņo, ļauj ieskatīties mūsu zelta būrī," par filmu izteicās EP priekšsēdētājs Martins Šulcs. "[Māsas] ir pakļautas patriarhālai un arī liekulīgai sabiedrībai. Viņas pret to cīnās un grib to salauzt."

Šulcs uzsvēra "Lux" balvas nozīmīgumu. "Kopš 2007. gada šī Eiropas kino balva paver lielas perspektīvas izcilām filmām, un tas nav pārspīlējums. Pagājušajā gadā "Lux" balvu saņēma brīnišķīgā filma "Ida", kas ieguva arī "Oskara" balvu. "Lux" balva Eiropas Parlamentā izvirzījusi vienu mērķi - atbalstīt Eiropas filmas," viņš teica.

Šī gada ceremonijā otro vietu ieguva itāļu-amerikāņu kinorežisora Jonasa Karpinjano debijas filma "Mediterranea" par divu Burkinafaso emigrantu ceļu uz Itāliju. Trešajā vietā palika bulgāru režisoru Kristīnas Grozevas un Petara Valčanova kinolente "Urok" ("Mācība"). Balvas ieguvēju ar balsojumu izvēlējās EP deputāti.

Balvas svarīgākie mērķi ir pievērst uzmanību sabiedrībā notiekošajām diskusijām par Eiropas Savienību (ES), kā arī atbalstīt Eiropā ražotu un kopražotu kinofilmu apriti ES.

""Lux" kino balva ļoti palīdz popularizēt Eiropas kino," Latvijas Televīzijas (LTV) kultūras ziņām stāsta filmas "Urok" režisors Valčanovs. "Piemēram, Bulgārijā kino industrija nīkuļo, nominācija šai balvai ļauj noticēt mums pašiem, ka varam radīt filmu, kas tagad pilda kino zāles Eiropā!"

"Lux" kino balvu pasniedz EP, katru gadu tai tiek izvirzītas labākās filmas no visas Eiropas. Pagājušajā gadā "Lux" balvu saņēma poļu režisora Pāvela Pavļikovska filma "Ida", kura izpelnījās arī vairākas citas prestižas kino balvas, tajā skaitā "Oskaru" par labāko ārzemju filmu.

Balvas saņēmēja filma tiek subtitrēta 24 oficiālajās ES valodās un pielāgota cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem.

"Lux" balvu pasniedz kopš 2007. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!