Foto: Artūrs Kondrāts

Latvijas aktrise Elīna Vaska iekļuvusi Berlīnes starptautiskā kinofestivāla jauno, daudzsološo aktieru izlasē "Shooting Stars", portālu "Delfi" informē Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Akcija "European Shooting Stars", kuras laikā pasaules kinoindustrijas uzmanība tiek pievērsta desmit jauniem un daudzsološiem aktieriem, pārsvarā debitantiem, Berlināles programmā notiks jau 20. reizi. Atgādinām, ka Berlīnes starptautiskais kinofestivāls notiks 2017. gada februārī.

Pasākumu komplekss "Shooting Stars" ("Uzlecošās zvaigznes") ir sīvā konkurencē izcīnīta lieliska iespēja jauniem un talantīgiem aktieriem, kuri nospēlējuši spilgtas kinolomas, visbiežāk debijas, jau atzītās filmās; Elīnai Vaskai tā ir Rajas loma Renāra Vimbas spēlfilmā "Es esmu šeit" (2016), kas aizejošā gada februārī Berlinālē saņēma "Kristāla lāci".

Iekļūstot "Shooting Stars" izlasē, jaunie aktieri nonāk kino industrijas, publikas un mediju uzmanības lokā – Berlīnes starptautiskā kinofestivāla pirmajā nedēļas nogalē, četru dienu laikā no 10. līdz 13. februārim notiek dažādas tikšanās, meistarklases, fotosesijas un intervijas, noslēgums ir svinīga ceremonija 13. februārī, kurā katrs no desmit aktieriem saņem balvu "European Shooting Star".

Jaunajiem aktieriem šī ir nozīmīga, pašā karjeras sākumā piešķirta publicitātes iespēja, kas ļauj iekļūt pirmajās rindās starp tiem, kurus, iespējams, vēlāk izvēlēsies darbam starptautiskos projektos, jo programmā aktīvi piedalās arī starptautiskais aktieru atlases režisoru tīkls ICDN.

Šāgada žūrijas pārstāve Lusinda Sisone (bijusi kastinga režisore, piemēram, blokbāsteram "Betmens: Sākums"/"Batman Begins" (2005)) saka: "Šis pasākums ir kļuvis par vienu no prestižākajām platformām, kas paredzētas Eiropas jauno talantu atklāšanai un veicināšanai, un es esmu pagodināta būt "Shooting Stars" žūrijā. Mani kolēģi ICDN šo pasākumu vērtē ļoti augstu, jo tas mums dod unikālu iespēju sastapt visus jaunos aktierus vienuviet, un mēs varam viņus virzīt uz projektiem, kuriem varbūt iepriekš viņu kandidatūras nemaz nebūtu apsvēruši." Žūrijā strādāja arī kinoprofesionāļi no Šveices, Zviedrijas, Ungārijas un Portugāles, "Shooting Stars" desmitniekam izvēlēti jaunie aktieri no Dānijas, Vācijas, Itālijas, Latvijas, Nīderlandes, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Slovēnijas un Zviedrijas – četri puiši un sešas meitenes.

Žūrijas formulējums, izvēloties iekļaut izlases desmitniekā Elīnu Vasku, ir: "Viņa ir tikko debitējusi, un kas tā par debiju! Varētu salīdzināt ar dažiem klasiskiem priekšgājējiem, taču mēs to nedarīsim. Elīnas sniegums ir viņas pašas darbs, smalks, vērojošs un ar emocionālu kvēli. Tas ir vārdos neizteiktā spēks ļoti tīrā formā."

Kā informē Matīsa, nupat Grieķijā filmas "Es esmu šeit" starptautisko apbalvojumu saraksts papildināts ar vēl trim balvām – Olimpijas starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā Renārs Vimba apbalvots kā labākais režisors un labākais scenārija autors, bet Elīna Vaska – kā labākā aktrise. Arī Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" 2016. gada oktobrī Elīna Vaska saņēma balvu kā labākā aktrise, bet filma "Es esmu šeit" tika atzīta par Latvijas labāko spēlfilmu 2016. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!