Foto: Vida Press

Par mēneša aktuālāko un aprunātāko filmu kļuvusi Braiena Singera režisētā "Bohēmista Rapsodija", kurā atainota leģendārā un visā pasaulē iemīlētā grupas "Queen" solista Fredija Merkūrija dzīve. Piedāvājam ielūkoties faktos un detaļās, kas dažiem pēc filmas noskatīšanās varētu paslīdēt garām nepamanītas.

Brīdinām, ka turpmākā rakstā esošā informācija būs par un ap filmā redzamajiem notikumiem jeb spoileriem, tādēļ tos, kuri filmu vēl nav redzējuši, aicināsim rēķināties ar sekām.

Un vismaz trīs ceturtdaļas no filmā skanošajām dziesmām atpazīs pat tie, kuri īpaši nav sekojuši grupas daiļradei. Kā papildinošs bonuss filmai jāmin fakts, ka pie tās veidošanas pirkstu pielikuši arī grupas "Queen" dalībnieki Braiens Mejs un Rodžers Teilors.

Attiecības Fredija Merkūrija dzīvē

Foto: Vida Press

Lai gan vairāki ļaudis šo steidz dēvēt par autobiogrāfiju, daudzi fakti un notikumi filmā ir sagrozīti, acīmredzot, lai padarītu filmu acij tīkamāku. Piemēram, portāls "Vanity Fair", apstiprina, ka ar savu dzīves partneri Džimu Hatonu Merkūrijs iepazinies nevis pēc kādas galvu reibinošas ballītes savā villā, bet gan kādā no Londonas geju bāriem. Džims strādāja par frizieri, nevis par sulaini un apkopēju un kļuva par Fredija dzīves tuvāko cilvēku mūža izskaņā.

Savukārt otra viņa dzīves partnere Mērija Ostina patiešām strādājusi apģērbu veikalā "Biba" un savulaik tikusi bildināta no Fredija puses Ziemassvētku dienā. Mērija Merkūriju ieinteresējusi, kad viņš jau bija grupas "Queen" solists.

Kā savā 1985. gada intervijā minējis pats Fredijs: "Visi mani mīļotie vienmēr jautājuši, kādēļ viņi nespēj aizvietot Mēriju, taču tas vienkārši nav iespējams".

Īstais "Queen" rašanās stāsts

Foto: Vida Press

Grupas izveidošanas fakti, kā uzsver eksperti, filmā attēloti visai nepareizi. Meja un Teilora grupa "Smile" tiešām kādā brīdī palika bez sava solista un basista Tima Staffela, kurš, kā min portāls "IndieWire", dzīvē bija labos draugos ar Merkūriju un iepazīstinājis ar pārējiem grupas dalībniekiem. Filmā īpaši arī nav paskaidrota grupas basģitārista Džona Dīkona pievienošanās ansamblim, un patiesībā viņš bija tikai ceturtais grupas basģitārists un nepiedalījās grupas pirmajos koncertos.

Grupa, kas tomēr nav izjukusi

Foto: Vida Press

Kā norāda "IndieWire", īsti nav saprotams, kādēļ filmā Merkūrijs padarīts par melno avi, kas tiecas pēc solokarjeras, jo kā pirmais savus soloalbumus izdeva Rodžers Teilors, kurš filmā tik ļoti protestē pret šo Merkūrija soli. Reālajā dzīvē grupa "Queen" nekad nav izjukusi, vai pārstājuši komunicēt, un tikai 1983. gadā uz mirkli devušies pelnītā atpūtā pēc smagām koncertturnejām desmit gadu garumā.

Par pasaulē labāko atzītās dziesmas stāsts

Foto: AFP/Scanpix

Stāsts par superhitu 'Bohemian Rhapsody' atainots ne visai precīzi, jo vēsture klusē par tādu izdevēju, kurš atteicies šo dziesmu izdot kā singlu, tā vietā izvēloties citu dziesmu.

Kā ziņo "History vs. Hollywood ", īstais tā brīža EMI vadītājs bija liels grupas "Queen" fans, kurš gan reiz ieminējās, ka dziesma varbūt ir nedaudz par garu radio formātam. Aina ar "Capital radio" notiekošo dziesmas pirmatskaņojumu ir daļēji patiesa, jo šīs radiostacijas 'dīdžejs' kā pirmais atskaņoja šo dziesmu, pie tam darot to 14 reizes divu dienu laikā.

Neaizmirstamais "Live Aid" koncerts.

Foto: Vida Press

Filmā visai apzināti izcelts "Live Aid" koncerts, kurš nudien atzīts par vienu no visu laiku labākajiem koncertiem pasaulē, taču arī šajā gadījumā ne visi fakti atbilst patiesībai.

Pirmkārt, tas nebija atkalapvienošanās koncerts, jo grupa pirms nepilna mēneša bija pabeigusi savu 48 koncertu tūri, no kuriem viens notika Dienvidāfrikā. Grupa "Queen" saņēma ļoti skarbu kritiku un sabiedrības nosodījumu par lēmumu uzstāties šajā valstī, tajā laikā notiekošā aparteīda dēļ, taču šo grupai neglaimojošo faktu filmā izvēlējās nepieminēt.

Slimība, kas lika mums atvadīties no Fredija

Foto: Vida Press

Tāpat arī ainas ar Fredija došanos pie ārstiem un vaļsirdīgo atzīšanos grupai par AIDS neatbilst realitātei, jo par smago slimību viņš uzzinājis krietni pēc "Live Aid" koncerta un grupai to paziņojis 1989. gadā. Jāpiebilst gan, ka koncerts nospēlēts un parādīts teju viens pret vienu kā 1985. gadā, ja neskaita Rodžera Teilora frizūru

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!