Foto: LETA
Festivālus saucam par "Lielajām pusdienām", jo tajos var iegūt informāciju, pilnveidot sevi un augt, preses konferencē par Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RSKF) programmu pastāstīja nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps", kas šogad iekļāvies RSKF programmā, vadītāja Ieva Romanova.

RSKF organizatori aicināja katram "ņemt rokās festivāla filmu programmu un izvēlēties, uz kurām doties". RSKF vadītāja Sonora Broka aicināja nepalaist garām Uberto Pasolīni filmu "Klusā dzīve", Miroslava Slabošpitska darbu "Cilts" un Andreasa Prohazkas filmu "Tumšā ieleja", savukārt Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma uzsvēra, ka noteikti jāredz zviedru režisora Rūbena Ostlunda filma "Force Majeure".

Kā norādīja, nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle, RSKF programma sagatavos Latvijas skatītājus Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijai 13.decembrī. "Nebūsim pārāk pašpārliecināti. Mēs ļoti daudz nezinām par Eiropas kino", norādīja Čivle.

RSKF laikā no 2.decembra līdz 12.decembrim 139 seansos būs iespēja noskatīties vairāk nekā 150 latviešu un Eiropas jaunāko un aktuālāko filmu, kā arī nozīmīgu kino darbu retrospektīvu. Filmu skaitā iekļuvušas gan Eiropas Kinoakadēmijas balvai virzītas filmas, gan nacionālā filmu festivāla balvai "Lielais Kristaps" nominētās filmas un Panorāmas skate.

Pirmizrādi festivālā piedzīvos vairākas latviešu filmas. Pirmo reizi varēs redzēt Herca Franka pirms vairāk nekā desmit gadiem iesākto filmu "Baiļu robeža", kuru pabeigusi līdzrežisore Marija Kravčenko. Vietējo filmu pirmizrāžu sarakstā ir arī režisora Didža Eglīša "Vēsā mierā", Staņislava Tokolova "Mazliet ilgāk", kā arī Ivara Zviedra "Homo Ludens".

Latvijas pirmizrādes piedzīvos Jurģa Krāsona "Seja", Lizetes Murovskas "Vakars uz ezera" un Veras Glagoļevas "Divas sievietes". Pirmizrāde būs arī Vladislava Ščepina filmai "Svina migla vai man grūti atzīties mīlestībā". Festivāla īpašais seanss 5.decembrī būs veltīts festivāla "Lielais Kristaps" balvas par mūža ieguldījumu Latvijas kino mākslā laureātiem - režisoram un operatoram Ivaram Seleckim un montāžas režisorei Maijai Seleckai par filmu "Nāc lejā, bālais mēness", kurai šogad aprit 20 gadi. Kaņepes Kultūras centrā savukārt būs skatāma studentu filmu programma.

Festivāla "Lielais Kristaps" filmas tiks izrādītas no 2. decembra līdz 11.decembrim. Konkursa filmas tiks izrādītas kinoteātrī "Splendid Palace", bet Panorāmas skate notiks kinoteātrī "K.Suns" un citur. 11.decembrī notiks festivāla apbalvošanas ceremonija, kuras tiešraide būs vērojama arī Latvijas Televīzijā. Savu vērtējumu par filmām varēs sniegt arī skatītāji, gan balsojot uzreiz pēc filmu seansiem, gan internetā portālā "Delfi.lv". Kā festivāla īpašais jaunums ir skatītāju balva "Lielais Kristaps" arī kādai no labākajām Eiropas filmām.

RSKF goda viešņa Līva Ulmane uz festivālu atvedusi pašas režisēto filmu "Jūlijas jaunkundze" un teiks īsu uzrunu arī pirms filmas seansa 11.decembrī, bet dienu vēlāk - 12.decembrī - aktrise būs satiekama diskusijā, kuras laikā atbildēs arī uz skatītāju jautājumiem. Par godu Ulmanes un Ingmara Bergmana sadarbībai mūža garumā RSKF sadarbībā ar Norvēģijas Filmu institūtu piedāvā arī izstādi "Līva un Ingmars", kas kino "Splendid Palace" būs apskatāma jau no 2.decembra.

Skatītājiem būs pieejama arī Krievijas dokumentālo filmu festivāla "ArtDocFest" uz Latviju atvestā programma "ArtDocFest/Riga". Rīgā viesosies "ArtDocFest" direktors režisors Vitālijs Manskis, kas atvedis pērnā gada starptautiski ievēroto filmu "Caurule". Rīgā ieradīsies arī vairāki citi "ArtDocFest/Riga" programmā izrādīto filmu režisori. Latvijas skatītāji seansos varēs klātienē satikt režisoru Madinu Mustafinu pirms viņa filmas "Vēl mazliet, draņķi!", Romanu Bondarčuku ar filmu "Maskava-Kijeva" un režisoru Mēli Muhu, kas RSKF ierodas ar filmu "PMR".

Ļoti nozīmīga pie Holivudas ražojumiem pieradušo Latvijas jaunāko skatītāju kino gaumes dažādošanai būs RSKF Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu filmu programma. Šeit uz Latvijas pirmizrādēm ieradīsies režisors Esbens Tofts Jakobsens, kurš izrādīs savu filmu "Trusēna brauciens pie spalvu karaļa". Izrādīšanai Rīgā atlasītās filmas ir iemantojušas atzinību starptautiskajā festivālu vidē. Piemēram, viena no zīmīgākajām programmas lentēm ir zviedru rakstnieka un pazīstamā režisora Lūkasa Mudisona jaunākā filma "Mēs esam labākās!", kas tika izvirzīta Eiropas Kinoakadēmijas balvas nominācijai. Programmā ir arī mūsdienu Islandes zīmīgākā režisora Ragnara Bragasona jaunākā filma "Metāliste" un Somijas izvirzītā kandidāte Oskaram - Ulrikas Bengtas "Māceklis". Pirmo reizi uz vietējiem kinoekrāniem būs skatāma arī Dānijas un Jaunzēlandes kopražojumā tapusī, vizuāli izsmalcinātā pieaugšanas drāma "Ziloņa smagumā", kas tapusi Larsa fon Trīra dibinātajā filmu studijā "Zentropa".

Filmu festivāls "2 Annas" parūpējies arī par pērn Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominēto īsfilmu programmu un filmu izlasi "Latvijas kinovēstures robežpārkāpēji", kura ir veidota kā ieskats Latvijas kinovēstures desmitgadēs, katrā no tām atrodot kādu izcilu parādību, kas tobrīd satricinājusi laikabiedru apziņu ar revolucionāriem meklējumiem formā vai saturā, ideoloģijas vai morāles jautājumos.

Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejs 6.decembrī kino "Splendid Palace" piedāvās programmu, ko izveidojis Britu Filmu institūts, raksturojot tipisku 1914.gada kino seansu.

RSKF notiks arī sadaļa profesionāļiem, kur no 9.decembra līdz 13.decembrim paredzēts lekciju un meistarklašu cikls "Riga Meetings", 10.decembrī - FIPRESCI konference "Latvijas nacionālais kino Eiropas kino kontekstā" ar vadošo filmu teorētiķu dalību. Ar lekciju par jaunāko tehnoloģiju uzmantošanu kino 11.decembrī uzstāsies viens no nozīmīgākajiem inovatoriem un Eiropas autorkino pārstāvjiem - vācu režisors Vims Venderss. No 1.decembra līdz 14.decembrim notiks "European Script Meeting", kas Rīgā pulcēs starptautiskus kinoscenāristus, režisorus un producentus, lai jaunos filmu projektus ievirzītu ceļā uz iespējamiem nākotnes kopražojumiem. Liela daļa no šiem pasākumiem bez maksas būs pieejama ikvienam interesentam.

Detalizēta filmu programma publiskota festivāla mājaslapā "www.rigaiff.lv". Biļetes no šodienas nopērkamas "www.bilesuserviss.lv" un kinoteātru kasēs. No šodienas kinoteātra "Splendid Palace" kasē iespējams samainīt jau iegādātos festivāla abonementus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!