Foto: Publicitātes foto
Kinofestivālu "Baltijas pērle" šoruden, 19. septembrī, atklās krievu režisora Kirila Serebreņņikova filmas "Vasara" ("Ļeto") seanss. Filma vēsta par Krievijas kulta mūziķi, grupas "Kino" līderi Viktoru Coju. Filma starptautisko pirmizrādi piedzīvoja šogad prestižajā Kannu kinofestivālā.

Kritiķi apgalvo, ka liriskā filma "Vasara" varētu būt labākā Serebreņņikova filma, kā arī pilnīgi noteikti ir viņa jutekliskākais un aizkustinošākais darbs.

"Vasara" aiznes skatītāju uz 1980. gadu sākuma Ļeņingradu un stāsta līdz šim nedzirdētu stāstu par jaunu mūziķu – populāru grupu līderu – attiecībām. "Asās mīlas trijstūra šķautnes atgādina zobenus, kas šķir mīlniekus Viduslaiku gleznās: visas jūtas ir platoniskas un cildenas, savukārt negaidīti iemantotā brīvība jauc prātu un apreibina, varoņu mīlestību veido nepanesami upuri…," filmas noskaņu ieskicē festivāla rīkotāji.

"Šī neaptumšotās laimes gaisotne un vēl lielāku pārmaiņu priekšnojauta caurstrāvo filmu un liek dedzīgi ilgoties tur nonākt – tajā laikā, kopā ar tiem cilvēkiem, kamēr viņi ir jauni un gaidu pilni. Diemžēl vasara ir īsa, un dažkārt tai seko mūžība.

Stāsts par balto nakšu pilsētu, par mīlestību, par mūziku, kurā dzīvoja un augām diennaktīm līksmoja filmas varoņi, par radošiem meklējumiem, par lielām cerībām – par noskaņu, kas paliks ar mums uz visiem laikiem," raksta festivāla rīkotāji.

Filma tiek raksturota kā postmoderna rokopera, rekviēms pēdējai krievu sētnieku un sargu paaudzei un izjusta melodrāma.

"Burvīgā "Vasara" spirdzina kā liega nostalģijas vēsma. Tas ir laiks, kurā viegli elpot. Tomēr, neraugoties uz ārējo vieglumu, "Vasara" ir sarežģīts talanta un to ieskaujošo mīlestības vibrāciju pētījums… Neparedzams un dramatisks kino," par filmu raksta "Variety".

Lomās: Teo Jū, Irina Staršenbauma, Romāns Biliks, Filips Avdejevs, Aleksandrs Kuzņecovs, Jūlija Auga, Ņikita Jefremovs, Aleksandrs Gorčiļins, Lija Ahedžakova, Jeļena Korņejeva, Aleksandrs Baširovs, Seva Novgorodcevs.

Atgādinām, ka filmas "Vasara" tapšana tika pārtraukta 2017. gada augustā, dažas dienas pēc tam, kad Serebreņņikovs tika aizturēts un nogādāts Maskavas Basmanas rajona tiesas namā. Vēlāk režisoram tika piespriests mājas arests, kas vairākkārt ticis pagarināts. Režisors tika apcietināts saistībā ar apsūdzībām krāpšanā. Serebreņņikovs viņam izvirzītās apsūdzības noliedz.

Filmu "Vasara" Serebreņņikovs montēja un pabeidza, esot mājas arestā. Režisoram bija liegts doties arī uz filmas starptautisko pirmizrādi Kannās.

Biļetes uz filmas "Vasara" seansu Rīgā iespējams nopirkt "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!