Foto: Publicitātes attēli

No 4. līdz 8. septembrim jau 17. reizi norisināsies Baltijas jūras dokumentālo filmu forums - starptautisks pasākums dokumentālo filmu profesionāļiem un filmu skatītājiem. Sadarbībā ar foruma veidotājiem portāls "Delfi" piedāvās filmu recenzijas, ko veidojuši Latvijā pazīstami dažādu nozaru pārstāvji - kino mīļotāji.


Šoreiz filmu "Ziema, atkāpies!" vērtē politologs Filips Rajevskis.

"Ziema, atkāpies!" veidota klasiskā politiskā dokumentālisma stilā un reāli  parāda Krievijas opozīcijas darbību. Raugoties no politisko procesu analīzes viedokļa, tā ir filma par "grass roots" politikas ikdienu, cilvēkiem un politiskajiem spēkiem, kam šāda veida politiskā darbība ir visa sākums un bieži vien arī beigas.

Šo filmu var uztvert arī kā Krievijas politikas ilustrāciju kopumā - tā ir interesants avots tiem, kas seko līdzi norisēm Krievijā. "Ziema, atkāpies!" ļoti patiesi atspoguļo politiskās opozīcijas līderu raksturus, kā arī opozīcijas politiskās saknes. Tas, kā tiek attēlota opozīcijas aktīvistu darba ikdiena, diskusijas un mijiedarbība ar varas pārstāvjiem, kritiski parāda kopējo politiskās kultūras līmeni un savstarpējās komunikācijas mentalitāti.

Bez izskaistinājumiem tiek atklātas vērtības, kuras ir svarīgas un veido politiskā dialoga ietvaru Krievijā jau pēdējos 80 gadus. Brīžiem "Ziema, atkāpies!" dialogi atgādina sarunas no M. Bulgakova "Suņa sirds" ekranizācijas, tādējādi apliecinot mūsdienu Krievijas sabiedrības maldīšanos starp normatīvismu, tradicionālismu un zināmu boļševismu. Interesanti ir atklātas cilvēciskās vērtības un mērķi, kuri vieno opozīciju. Skarbi iezīmējas cīņas par varu motīvs, kur skatītājam paša fantāzijai tiek atstāti patiesie nolūki, kas vada tos vai citus opozīcijas līderus, kuri piedalās šajā cīņā.

Tiem, kas raksta, pēta un interesējas par politiku Krievijā, šī filma būtu jāierindo obligāti apgūstamā materiāla sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!