Foto: Publicitātes foto
Režisoru Ivara Zviedra un Ineses Kļavas dokumentālā pilnmetrāžas filma "Dokumentālists" saņēmusi divas balvas starptautiskajā Ukrainas dokumentālo filmu festivālā "DocuDays UA", portālu "Delfi" informē filmas veidotāji.

Festivāls, kura programmu veido trīs sadaļas – "Docu/Life", "Docu/Right" un "Docu/Short", sadaļā "Docu/Life" kopā ar sešām citām filmām par balvu sacentās arī filma "Dokumentālists", noslēdzās Kijevā 27.martā.

Žūrija, kurā strādāja Ļubova Arkusa (Krievija), Audris Stonis (Lietuva) un Latvijas dokumentālā kino pazinējs Tue Stīns Millers (Dānija), filmai "Dokumentālists" piešķīra speciālbalvu kā "gaišai un smalkai filmai par filmas veidotāja un varoņa savstarpējām attiecībām". Galveno balvu šajā kategorijā žūrija piešķīra Lietuvas filmai "Sarunas par nopietnām tēmām" (Conversations on Serious Topics), ko režisējusi Ģiedre Beinorīte.

Savukārt festivāla Studentu žūrija piecu cilvēku sastāvā "Dokumentālistam" piešķīra savu galveno balvu "par mīlestību pret filmas varoni, par dokumentālista meistarību un drosmi strādāt negaidītos apstākļos". "Studentu žūrija diplomam pievienoja konfekšu kasti ar pārbaudītu derīguma termiņu Intai un festivāla reklāmas rullītī redzamo specvienības kareivju aizsargķiveri Ivaram (filmu redzējušie pratīs novērtēt dāvanu asprātību). Diemžēl Kijevā pirkto īpašo ukraiņu speķi filmas autori Intai nevarēs aizvest, jo to nelaida cauri robežai – izrādās, Latvijā no Ukrainas nedrīkst ievest piena un gaļas produktus," vēsta filmas veidotāji.

Visi festivāla laureāti balvā saņēma simbolisku hanteli – lai trenētu muskuļus nākamajām filmām. Šī hantele savukārt filmas autoriem izmaksāja 28 latus, jo lidmašīnas salonā to neļāva vest un nācās pirkt bagāžas biļeti.

Filmas "Dokumentālists" seanss festivālā pulcēja pilnu zāli atsaucīgu skatītāju, un galvenais jautājums pēc filmas, kā jau visos seansos, bija – vai Ivars vēl apciemo Intu? Pareizā atbilde ir – jā, turklāt no katra festivāla Intai pēc viņas pieprasījuma Ivars atved pastkarti ar attiecīgās pilsētas skatiem.

Filmai Dokumentālists šis bija jau sestais starptautiskais kinofestivāls, un nupat saņemts uzaicinājums uz nākamo – filma iekļauta konkursa programmā Telavivas dokumentālo filmu festivālā "Docaviv", kas norisināsies no 2. līdz 11.maijam.

Filmas veidošanā sadarbojušās divas filmu studijas – "VFS Films" un Anša Epnera studija AVE, finansiāli atbalstījuši Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Dome. Filmas autori ir režisori Ivars Zviedris un Inese Kļava, dramaturģe Inga Ābele, producente Aija Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!