22. februāri pirmizrādi piedzīvos vēl viena programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" veidotais kinodarbs – "Paradīze '89", kas atgriežas 1989. gada augustā, kad Trešās Atmodas laikā notika viens no vēsturiski zīmīgākajiem notikumiem – akcija Baltijas ceļš. Tā laika notikumu aculieciniece un dalībniece bija dzejniece Māra Zālīte. Viņa saka – šī filma noteikti jāskatās kopā ar bērniem un mazbērniem, bet redzētais jāpārrunā.

"Gribu uzteikt filmu, kas dod iemeslu runāt ar bērniem un mazbērniem. Mums ir jāpaskaidro, lai viņi saprot to vērtību, tai dzīvei, kāda viņiem ir tagad. Šai filmai dzīvīgumu dod tie skuķi, tie meitēni. Tā ir ģimenes filma, uz seansu ir jāiet bērniem kopā ar vecākiem. Protams, šī filma nav tikai par Baltijas ceļu un Atmodas laiku. Tas ir fons visiem bērnu pārdzīvojumiem. Meiteņu dzīve ar visām lūpu krāsošanām un mammas kurpju valkāšanu, zvērestiem, ka nemūžam neprecēšos – tas viss ir ļoti pazīstams no pašu bērnības, kad es biju meitene. Tas ir ļoti precīzi," saka dzejniece.

Režisores Madaras Dišleres veidotā pilnmetrāžas spēlfilma "Paradīze 89" ir patiess stāsts par četrām meitenēm, kuras "Baltijas ceļa vasarā" laukos pavada savu skolas brīvlaiku un līdzās aušīgām nerātnībām astoņdesmito gadu nogalei raksturīgajā vidē meitenes izdzīvo emocijām apvīto tautas atmodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!