Foto: Publicitātes foto

2. septembrī sākas Nacionālā Kino centra organizētais 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums – starptautisks pasākums kino profesionāļiem un skatītājiem. Programma "BŪT vai BŪT" kino cienītājiem piedāvā noskatīties 2014. un 2015. gada atzītākās pasaules dokumentālās filmas.

Tās ietvaros Rīgā, kinoteātrī "K.Suns" tiks demonstrēta britu režisora Šona Makalistera (Sean McAllister) filma "Sīrijas mīlasstāsts" ("A Syrian Love Story") - skaudri aizkustinošs divu politisko bēgļu ģimenes tuvplāns. Filma savu pirmizrādi piedzīvoja pavisam nesen - šī gada jūnijā, ievērojamajā Eiropas dokumentālo filmu festivālā Sheffield Doc/Fest iegūstot galveno balvu.

Kritiķi pielīdzina režisora darbu slavenā Ingmara Bergmana veikumam un cildina viņa meistarīgo spēju izstāstīt dziļi personisku stāstu, kas tapis, piecu gadu garumā sekojot varoņu dzīvēm Sīrijā, Libānā un vēlāk arī Francijā, stāsta foruma rīkotāji.

Makalisters, kurš veidojis filmas arī BBC, pazīstams ar izkopto žurnālistiski pētniecisko kino rokrakstu un nesaudzīgu tēmu izvēli, dzīvībai bīstamos apstākļos radot darbus par nemieru skartajām zemēm Tuvajos austrumos - ne tikai Sīriju, bet arī Irāku un Jemenu, stāsta foruma rīkotāji.

"Viens no mūsdienu drosmīgākajiem un spēcīgākajiem režisoriem," Makalisteru raksturo oskarotais ASV dokumentālists Maikls Mūrs (Michael Moore).

3. septembrī režisors Šons Makalisters viesosies kinoteātrī "K.Suns", kur pēc filmas "Sīrijas mīlasstāsts" seansa sarunāsies ar žurnālistu Paulu Raudsepu un atbildēs uz skatītāju jautājumiem. Diskusija notiks angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā (austiņās). Foruma organizatori neiesaka filmu skatīties personām, kas jaunākas par 16 gadiem.

Rīkotāji atgādina, ka visas BalticSeaDocs programmas "BŪT vai BŪT" filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā, ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski. Skolēni, studenti, pensionāri un kino profesionāļi aicināti apmeklēt 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu bez maksas, 30 minūtes pirms filmas seansa uzrādot apliecību un izņemot brīvbiļetes kinoteātru kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!