Foto: DELFI

Aizvien plašāka programma, daudzveidīgāks pasākumu klāsts, sadaļa profesionāļiem un filmas, pēc kuru biļetēm skatītājiem jāstāv rindā, ar šādiem akcentiem sevi šogad piesaka Starptautiskais Rīgas kinofestivāls (Riga IFF), kas šogad notiks no 13. līdz 26. oktobrim, astoņās programmās piedāvājot ap 100 filmām, kā arī virkni izglītojošu un izklaidējošu pasākumu.

Kā preses konferencē medijiem pauda festivāla prezidente un dibinātāja Aija Bērziņa, kino cienītājiem un nozares profesionāļiem piedāvās pasaules un Latvijas labāko kino. "Festivāls ar katru gadu aug un attīstās, un lielākais izaicinājums ir atrast un izdomāt jaunus notikumus, kas festivālu padarītu par nozīmīgu kultūras notikumu Rīgas dzīvē." Viņa uzsver – salīdzinājumā ar Lietuvu un Igauniju, mums vēl ir kur augt.

Atklāšanas filma un izstāde

Festivāla svinīgā atklāšana notiks 14. oktobrī. Jau par tradīciju kļuvis, ka festivāls tiek atklāts ar kādu nacionālu pirmizrādi. Šoreiz tā būs festivāla "Artdocfest" un Rīgas programmas kuratora Vitālija Manska otrās Latvijā producētās filmas "Radinieki" pirmizrāde Latvijā.

Kā filmas treilera izskaņā saka tās režisors – viņš nekas nav domājis, ka šādu filmu nāksies uzņemt. Tā ir personisks režisora stāsts par viņa radiniekiem Ukrainā, kas šajā valstī piedzīvotā konflikta laikā ir sašķēlusies.

Savukārt dienu iepriekš, 13. oktobrī, kinoteātrī "Splendid Palace" atklās izstādi ar vēsturiskām fotogrāfijām par kādreiz slaveno Rīgas kinoteātri "Palladium". Tās autors fotomākslinieks Andrejs Strokins ir atradis vērienīgu fotoarhīvu ar Padomju Latvijas kinoteātra "Palladium" aizkulisēm, kas arī veidos pamatekspozīciju vērienīgajai izstādei. Tāpat šajā vakarā pirmizrādi piedzīvos mākslinieces Katrīnas Neiburgas īsfilma "Garāža".

Plašāk par atklāšanas pasākumu!

Pirmo reizi filmu tirgus Rīgā

Šogad Riga IFF sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) organizē pirmo starptautisko filmu tirgu Latvijā "Riga IFF Forum".

21.oktobrī notiks Latvijas filmu projektu prezentācijas, iepazīstinot ar spēlfilmām un dokumentālajām filmām, kuras plānots pabeigt līdz 2018.gada beigām.

Tiks rīkota arī Maikla Gabina lekcija par auditorijas piesaisti Eiropas filmām digitālās ēras apstākļos, savukārt nākamajā dienā notiks paneļdiskusija par bērnu kino aktuālo situāciju starptautiskā mērogā un notiks topošo Eiropas bērnu filmu projektu prezentācijas.

Kā uzsver Aija Bērziņa, "Neviens starptautisks festivāls nepastāv bez tā saucamās industrijas programmas, kas ir būtiska sadaļa. Tas ir kā inkubators, kur rodas jaunas idejas, sadarbības formas, filmas tiek pirktas un pārdotas."

"Tirgus daļa kinofestivālā ir tā, ar kuru var nopelnīt naudu, un tās klātbūtne ir svarīga jebkurā industrijā. Šis satelītnotikums ir ar diezgan lielu nozīmi, jo tā ir iespēja ne tikai Latvijas autoriem piedāvāt savus darbus un radošo potenciālu, bet sarīkot sava veida biržu, kur, protams, teorētiski var sanākt tā, ka pircēji un pārdevēji ir citi, bet nenoliedzami Latvijas kino industrija caur to iegūst tik un tā, kaut vai iespēju labāk sevi prezentēt," piebilst LIAA direktors Andris Ozols.

Arvien ietekmīgāk – "Artdocfest Riga" programma

Dokumentālo filmu programma "ArtDocFest Riga", kas līdz festivāla pirmsākumu pirms trim gadiem no Maskavas pārcēlās uz Rīgā, šogad piedāvās īpaši bagātīgu programmu. Turklāt uz vietas Rīgā būs sastopami daudzu šajā programmā iekļauto filmu varoņi. Programma tiks atklāta ar Romāna Bondarčuka filmu "Ukrainas šerifi" par pašpalīdzības organizāciju kara plosītajos Ukrainas Austrumos. Programmas kurators – krievu režisors Vitālijs Manskis.

"Artdocfest" programmā katra filma tiks izrādīta tikai vienu reizi, turklāt pēc katra seansa gaidāma diskusija ar filmas veidotājiem.

"Artdocfest" programma.

Kino krējums – konkursa skate

"Konkursa skate ir ikviena kinofestivāla prieks un lepnums," sarunā ar medijiem saka Sonora Broka, Riga IFF radošā direktore. Pagājušajā gadā iedibinātajā starptautiskajā pilnmetrāžas filmu konkursā šogad iekļautas deviņas filmas.

Kopā ar skatītājiem tās vērtēs arī starptautiska žūrija, kuras sastāvā ir gan pārstāvji no pazīstamiem pasaules kinofestivāliem, kaimiņvalstu industrijas pārstāvji, kā arī vietējie eksperti.
Žūrijai līdz 22.oktobra vakaram būs jāizraugās viena filma, kas iegūs šā gada festivāla balvu. Statuetes autors – mākslinieks Ervīns Broks. Šajā konkursā nav nedz stilistisku, nedz žanrisku ierobežojumu, tādēļ ir gan dokumentālais, gan spēles kino, arī animācija un tik dažādās starpžanru izpausmes.

Riga IFF konkursa skates programma.

Citas programmas

Kā ik gadu, īpaša programma būs veltīta mazajiem skatītājiem un jaunās kinoskatītāju paaudzes audzināšanai. "Kids Weekend" būs pirmajā festivāla nedēļas nogalē, aicinot uz filmām ģimenes ar bērniem.

Festivāla piedāvātajā programmā "Riga IFF Selection" būs iekļautas filmas, kas atceļojušas no visiem lielākajiem Eiropas festivāliem, savukārt programmā "In kino Veritas" ir festivāla retrospekcijas programma, kas šogad pievērsusies kino naratīva jeb stāsta dažādajām izpausmēm.

Tāpat festivāls turpinās iepazīstināt ar ziemeļu kaimiņa veikumu kino, apkopojot filmas programmā "Nordic Highlights", savukārt festivāla otrajā nedēļa, kad Rīgā viesosies vairāk starptautisku viesu, tiks piedāvāta programma "Lielais Kristaps. Izlase".

Īsfilmu programmas "Short Riga" divus konkursus papildinās dažādi pasākumi, kas lielākā daļa notiks "Kino Bize", savukārt konkursos apbalvotās īsfilmas tiks izrādītas vienā seansā Riga IFF izskaņā "Splendid Palace". Tāpat īpašs pasākums gaidāms "Splendid Palace", kur notiks Baltijas mūzikas video skate, bet pēc tam ballīte kopā ar klipu veidotājiem un mūziķiem.

Festivāla programmā tiks piedāvāta arī zinātniskā konference "Jānis Streičs, viņa filmas un laikmetu zīmes" un īpašais seanss Streiča 1989. gada filmai "Carmen Horrendum".

Plašāk par visām programmām un seansiem – Riga IFF mājaslapā.

Jau ziņots, ka festivāla pasākumi norisināsies kinoteātrī "Splendid Palace", "K.Suns" un "Kino bize". Biļetes uz festivāla seansiem un pasākumiem iepriekšpārdošanā var iegādāties "Splendid Palace", "Biļešu servisa" kasēs un festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!