Foto: Arhīva foto

Grāmatu mājā "NicePlace Mansards" izziņota februāra programma regulārajiem filmu seansiem. Jau 4. februārī uz ekrāna trīs lieli, bet pilnīgi atšķirīgi dzejnieki – Ojārs Vācietis, Andris Vējāns un Jānis Peters, ievadvārdus teiks kinokritiķe Anita Uzulniece, stāsta pasākuma pārstāvji.

Nākamajos seansos februārī – 11.02. padomjlaika varoņi Linards Laicens, Andrejs Upīts un Vilis Lācis; 18.02. Atmodas priekšnojautas filmās par Krišjāni Baronu un 25.02. Pētera Krilova īsfilmas – Jāņa Jaunsudrabiņa un Anšlava Eglīša darbu ekranizācijas.

Ieeja seansos bez maksas, darbojas kafejnīca, bārs, grāmatu un papīrlietu veikals.

4.02. TAUTAS DZEJNIEKI. OFICIĀLI UN NEOFICIĀLI

No šiem trim vīriem tikai vienam oficiāli piešķirts Tautas dzejnieka goda nosaukums, taču mīl un lasa visus trīs un visā Latvijā – no Latgales līdz Kurzemei, no 60. gadiem līdz mūsdienām, seansa garums 69 min, ievadvārdi - Anita Uzulniece.

"Ceturtā dimensija "
(1977, dokumentālā filma par Ojāru Vācieti, scenārija autore un režisore Laima Žurgina, operators Juris Podnieks, 11 min)

"Dzejnieka sirds"
(1984, dokumentālā filma par Andri Vējānu, Telefilma-Rīga scenārija autors Reinis Ādmīdiņš, režisors Oļģerts Dunkers, 20 min)

"Jānis Peters un mūsu laiks"
(1989, scenārija līdzautore Māra Misiņa, režisore Biruta Veldre, 38 min)

11.02. PADOMJLAIKA VAROŅI

Kreisas idejas dažādos laikos un dažādā intensitātē – no 20. gadu Latvijas strādniecības caur 30. gadu Benjamiņa kundzes salonu uz padomjlaiku nomenklatūru, seansa garums 85 min, ievadvārdi – Raimonds Briedis.

"Linards Laicens"
(1970, Telefilma-Rīga, scen. autors Broņislavs Tabūns, režisors Edvīns Spriņģis, operators Egils Ermansons, 15 min)

"Tautas rakstnieks Andrejs Upīts"
(1972, Telefilma-Rīga, scenārija autors Antons Stankēvičs, režisors Zigurds Zariņš, operators Visvaldis Frijārs, 30 min)

"Tautas rakstnieks Vilis Lācis"
(1969, Telefilma-Rīga, scenārija autors Voldemārs Kalpiņš, režisors un operators Aivars Līcis, 40 min)

18.02. BARONTĒVA VAKARS

Seanss kā liecība par to, ka Dainu tēva hrestomātiskā biogrāfija un viņa 150. jubilejas tuvošanās 80. gadu vidū kļuva par legālu iemeslu latviešu tautas pašapziņas modināšanai, ļaujot skaļi runāt par latviešu folkloras bagātībām un tādējādi bruģējot ceļu Atmodai, seansa garums 66 min.

"Krišjānis Barons"
(1984, Telefilma-Rīga, scenārija autors un režisors Rodrigo Rikards,
operators Sergejs Maksimovs, filmā piedalās aktieris Ints Burāns, 45 min)

"Krišjānis Barons"
(1984, scenārija autors Knuts Skujenieks, režisors un operators Andris Slapiņš, komponists Pēteris Vasks, 21 min)

25.02. PĒTERA KRILOVA FILMAS

Divas kolorītas īsfilmas, kurās uz ekrāna atdzīvojas laba literatūra un dažādas, bet no padomju realitātes vienlīdz tālas pasaules – 30. gadu mākslinieku bohēma un 40. gadu juku laiki kara beigu virpulī.
seansa garums 86 min, ievadvārdi – Pēteris Krilovs

"Kā mēs aizgājām no mājām"
(1986, spēles īsfilma pēc Jāņa Jaunsudrabiņa grāmatas Es stāstu savai sievai (1946-1951) motīviem, scenārija autors un režisors Pēteris Krilovs, operators Andris Pavlovskis, māksliniece Brigita Rozenbrika, lomās Valdemārs Zandbergs, Helga Dancberga un citi, 30 min)

"Maestro"
(1990, spēles īsfilma pēc Anšlava Eglīša stāsta motīviem, režisors Pēteris Krilovs, operators Andris Pavlovskis, māksliniece Brigita Rozenbrika, lomās Eduards Pāvuls, Ligita Viduleja, Juris Gornavs, Leonīds Grabovskis un citi, 56 min)

Filmu programmu veido regulārs seansu cikls katru trešdienu pulksten 18:00 grāmatu un kultūrpreču mājā NicePlace Mansards Krišjāņa Barona ielā 21a (māja pagalmā). Katrā seansā tiek demonstrētas vairākas tematiski vienotas īsmetrāžas filmas, pirms tām – ievadvārdi. 

Programmas hronoloģiskās robežas – no 20. gs. 50. gadiem līdz mūsdienām, žanriskā daudzveidība – gan ekranizācijas (spēlfilmas un animācija), gan dokumentālās filmas (literātu portreti, dokumentāli apraksti, pētījumi un interpretācijas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!