Foto: DELFI

Otrdienas, 2. decembra, vakarā ar viena no ievērojamāko Latvijas dokumentālo filmu meistara Herca Franka pirms vairāk nekā desmit gadiem iesākto un nupat, gadu pēc viņa nāves, pabeigto filmu "Baiļu robeža" atklāts Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kura ietvaros notiek arī nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps".

Uz Herca Franka iesāktās filmas pirmizrādi Rīgas Starptautiskajā kino festivāla atklāšanā bija ieradies arī Krievijas puses producents, kinodokumentālists Vitālijs Manskis kopā ar filmas līdzrežisori Mariju Kravčenko.

Turklāt kopā ar "Baiļu robežu" no "ArtDocFest " uz Riga IFF atvestas vēl sešas citas dokumentālās filmas. "Artdocfest/Riga" ir septiņu spēcīgu dokumentālā autorkino filmu Latvijas pirmizrādes, kas Riga IFF ietvaros notiks kinoteātrī "K.Suns". Tā ir arī iespēja satikt vairāku filmu režisorus un veidotājus klātienē pirms filmu seansiem.

Pirmais "Artdocfest/Riga" seanss – Latvijas pirmizrāde ar režisora piedalīšanos jau 4. decembrī plkst. 18 kinoteātrī "K.Suns" – PMR ir igauņu režisoru Mēlisa Muhu un Kristīnes Normanas spilgts politisks farss par pirms 25 gadiem pašpasludināto, bet tā arī neviena neatzīto Piedņestras Republiku Moldovā. Šis darbs ir gandrīz kā laika mašīna, kas mūs pārceļ tāda veidojuma kā Jaunkrievija nākotnē un parāda, kas gaida tās iedzīvotājus pēc pārdesmit gadiem.

2. decembrī plkst. 17 kinoteātra "Splendid Palace" telpās tiek atklāta Riga IFF goda viešņai Līvai Ulmanei veltīta izstāde "Līva un Ingmars" – tie ir fotokadri, kas vēsta par abu kinoleģenu sadarbību mūža garumā.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) laikā notiks vairāku Latvijas filmu pirmizrādes. No 2. līdz 11. decembrim, Riga IFF ietvaros Nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps" piedāvā ikvienam interesentam noskatīties pēdējo divarpus gadu laikā veidotās Latvijas filmas.

Kinoeksperti jau atzīmējuši - gan konkursa, gan panorāmas filmu programma šogad būs ļoti spēcīga. Festivāla laikā Latvijas filmas skatīsies "Lielais Kristaps" žūrija un piešķirs balvas. Savukārt 11. decembrī notiks festivāla apbalvošanas ceremonija, kuras tiešraide vērojama arī LTV.

Riga IFF piedāvā arī ievērības cienīgu Eiropas kino – Eiropas Kinoakadēmijas balvu ieguvušu filmu, režisoru un aktieru kino retrospektīvu un aktuālās Eiropas filmas, kas tika atlasītas šī gada "Eiropas Oskariem".

Ļoti nozīmīga pie Holivudas ražojumiem pieradušo Latvijas jaunāko skatītāju kino gaumes dažādošanai rādās būt Riga IFF Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu filmu programma – uz filmu Latvijas pirmizrādēm būs ievērības cienīgi viesi. Piemēram, Esbens Tofts Jakobsens, kas izrādīs savu filmu "Trusēna brauciens pie spalvu karaļa".

Biļetes iegādājamas "Biļešu serviss" tīklā. Detalizēta filmu programma publiskota festivāla mājaslapā.

Jau ziņots, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā 13. decembrī Rīgā norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija un tas ir rosinājis Latvijas kino profesionāļus iespējami daudzveidīgi prezentēt Latvijas kino starptautiskajā vidē. Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) ietvaros notiks Latvijas nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps 2014", tiks rādīta Eiropas Kino akadēmijas balvai izvirzīto filmu programma un Eiropas filmu retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, Krievijas dokumentālo filmu festivāla programma "Artdocfest/Riga", Rīgas Kino muzeja programma "Kino 1914", filmu festivāla 2ANNAS īpaši Riga IFF sarūpētas filmu programmas un scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā Kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma – "Riga Meetings" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!