Foto: DELFI
Nacionālā vēstures muzeja filiālē Dauderi šajās dienās norisinās Latvijas Televīzijas (LTV) Simtgades seriāla "Sarkanais mežs" filmēšana. Daudzsēriju filma vēstīs par Nacionālo partizānu cīņu pret padomju okupāciju 20. gadsimta 40. gadu nogalē un 50. gadu sākumā.

Dauderos 9. aprīlī tika filmēta epizode seriāla astotajai sērijai – balle pie vēstnieka Zariņa, kuru atveido Nacionālā teātra aktieris Uldis Dumpis. Viņa kundzes lomā Aurēlija Anužīte. Dauderi seriālā būs viņa Londonas rezidence. Balle tika rīkota par godu Cēsu kauju atceres dienai. Šajā filmēšanas epizodē piedalījās arī aktieri Agnese Cīrule, Dainis Grūbe, Jānis Vimba, u.c.

Seriāla notikumi risinās 1949. gadā. Padomju Savienība ir okupējusi Baltijas valstis. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mežos slēpjas nacionālie partizāni, kuri cer uz Rietumu pasaules atbalstu cīņā par Baltijas valstu brīvību. Laiks iet, bet palīdzība kavējas. Angļu izlūkdienests MI6 vēlas iegūt informāciju par stāvokli Padomju teritorijā. Viņus biedē PSRS panākumi kodolieroču attīstīšanā. MI6 savervē latviešu emigrantu, bijušo leģionāru Vitoldu, un nosūta misijā uz Latviju. Vitoldam stāsta, ka viņa uzdevums ir palīdzēt nacionālajiem partizāniem, bet patiesībā MI6 interesē tikai izlūkošanas dati. Tikmēr VDK ir atklājusi britu plānus un izveido viltotu partizānu tīklu. Vitolds nezina, ka nonācis čekas slazdos. Sākas sarežģīta spēle starp VDK un MI6.

Stāsts balstīts uz patiesiem notikumiem, kas no 1949. līdz 1953. gadam norisinājās Latvijā. Angļu izlūkdienesta failos šie notikumi apzīmēti kā "Operation Jungle", padomju VDK to pazīst kā operāciju "Lursen-S".

Galvenajās lomās: Jēkabs Reinis, Agnese Cīrule, Dainis Grūbe, Elīna Vaska, Jānis Vimba un citi.

Deviņu sēriju filmu "Sarkanais mežs" veido producentu grupa "Red Dot Media" sadarbībā ar "NPGD Films". Idejas autors – Normunds Pucis. Scenārija autori: Ivo Briedis, Matīss Gricmanis un Armands Zvirbulis. Režisori: Nomunds Pucis un Armands Zvirbulis. Producente: Arta Ģiga ("Red Dot Media").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!