Foto: DELFI

Ceturtdien, 22. martā, pirmizrādi kinoteātrī "Splendid Palace" piedzīvoja latviešu dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka dokumentālā filma "Turpinājums", kas tapusi Nacionālā kino centra "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" programmas ietvaros.

Filmas pirmizrādē pilnajā zālē klātesoši bija gan filmas veidotāji, gan arīdzan galvenie varoņi, kā arī virkne Latvijas kultūras un izklaides nozares profesionāļi – TV un radio zvaigzne Baiba Sipeniece-Gavare, aktrises Guna Zariņa un Baiba Broka, dziedātāja Ieva Akuratere un citi.

"Visu ko savā dzīvē esmu filmējis, bet filmu par bērniem filmēju pirmoreiz. Paies laiks, bērni paaugsies, un pasaule būs tāda, kādu veidos un apdzīvos viņi. Taču kaut kāda daļa no šīs nākotnes bērnos mājo jau tagad. Mēģinot vērīgi ielūkoties, kas notiek bērnu prātos, mēs varam censties saskatīt paši savu nākotni, savu turpinājumu," saka kinorežisors Ivars Seleckis.

Filma veidota divus gadus, sākot no 2015. gada septembra, kad trīs gadus pirms Latvijas simtgades, mācības pirmajā klasē dažādos Latvijas novados sāka pieci bērni. Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki ieceļojuši Latvijā pēc 1940. gada, Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki, Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā. "Turpinājums" izseko viņu gaitām visa pirmā skolas gada garumā. Mācību sākums pirmajā klasē iezīmē robežu starp bērnības bezrūpību un pirmajiem nopietnajiem pienākumiem, nepieciešamību veidot jaunas attiecības un pielāgoties. Pirmā skolas gada laikā bērnu apzinātā pasaule kļūst lielāka, un šis plašums spēj nest gan daudz patiesa prieka, gan reizēm arī pirmos sarūgtinājumus vai vilšanos.

Filmas režisors Ivars Seleckis ir Rīgas dokumentālās kino skolas pamatlicējs. Liela daļa no Ivara Selecka veidotajām filmām pieskaitāma Latvijas kinovēstures zelta fondam. Viņa filma "Šķērsiela" (1988) saņēmusi trīs prestižākās dokumentālās kino balvas pasaulē un Lielā Kristapa balvu par mūža ieguldījumu.

Filmas "Turpinājums" operators ir Valdis Celmiņš, producenti – Antra Gaile un Gints Grūbe, savukārt varoņu izpēti veica Dace Dzenovska un Antra Gaile. Par filmas muzikālo noformējumu parūpējies komponists Kārlis Auzāns, bet filmas skaņu režiju veicis Ernests Ansons. "Turpinājums" montāžas režisore ir Andra Dorša, montāžas un scenārija konsultante – Krista Burāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!