Foto: Publicitātes foto
Ir pabeigta jaunā režisora Staņislava Tokalova pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas "Tas, ko viņi neredz" uzņemšana, ko producē studija "Ego Media".

Kā portālu "Delfi" informē filmas veidotāju pārstāvji, filma ir psiholoģiska drāma ar zinātniskās fantastikas elementiem, un tā ir vienīgā spēlfilma, kas saņēma Nacionālā kino centra finansējumu debijas filmu konkursā 2015. gada vasarā.

Filmas scenārija autors ir Staņislavs Tokalovs kopā ar līdzautoru Valdemāru Kalinovski (Waldemar Kalinovski) no ASV.

Filmas "Tas, ko viņi neredz" sižeta pamatā ir medmāsas Elzas attiecības ar savu pacientu Nikolā, kurš, eksperimentējot ar mākslīgā intelekta radīšanu, ir nonācis dziļā komā. Nikolā gaida ilgs un grūts atveseļošanās periods, ko sarežģī mākslīgais intelekts "Anna", kuras mērķis ir panākt, lai Nikolā piederētu tikai viņai.

Šī būs pirmā filma Latvijā, kur parādās mākslīgā intelekta tēma. Lai īstenotu režisora ieceri, filmas uzņemšanai tika rakstītas īpašas datorprogrammas, izveidota jauna valoda un lietotne, ko redzēsim filmā.

"Tēmu par mākslīgo intelektu pētu jau ilgi, stāsta līnija par mākslīgo intelektu ir balstīta uz izgudrotāja, zinātnieka, filozofa un, kā daži apgalvo, prātā jukušā Reja Kurzveila (Ray Kurzweil) darbiem," stāsta scenārists un režisors Tokalovs, "tomēr šī nav filma tikai par mākslīgo intelektu. Tas ir stāsts par attiecībām starp cilvēkiem, uzticēšanos, mīlestību. Mākslīgā intelekta klātbūtne palīdz labāk atainot mūsdienu kibernētisko pasauli, kur datori, tehnika un tai skaitā mākslīgais intelekts sāk ielauzties mūsu ierastajā dzīvē un aizvietot cilvēciskās attiecības."

Filmā lomas atveido aktieri no Latvijas un Krievijas: Katerina Špica, Jevgēņijs Tkačuks, Andris Keišs, Arnis Līcītis, Ieva Puķe, Elīna Dzelme, Jurijs Djakonovs, Māris Morkāns un citi. Jaunākajam aktierim Andrejam ir četri mēneši, viņš atveido Nikolā personāžu bērnībā.

"Sen nebiju lasījis tik aizraujošu scenāriju. Lasot tu gaidi, kas gan notiks tālāk - stāstā ir ļoti spēcīga psiholoģiskā intriga," saka viens no filmas aktieriem Andris Keišs, "te nav ļauno un labo, nav moralizēšanas, tu vari nostāties, kurā pusē gribi. Iepriecina, ka tik jauns cilvēks ir spējīgs tādu stāstu uzrakstīt un realizēt to filmā."

Makslīgā intelekta Annas balss lomu atveido aktrise Tatjana Čerkovska, un pēc režisora uzstādījuma filmēšanas laikā tika saglabāta intrigu - Elzas un Nikolā lomu izpildītāji Katerina un Jevgēņijs nedrīkstēja tikties ar "Annu" dzīvē, viņiem bija ļauts tikai dzirdēt viņas balsi filmēšanas laikā.

Staņislavs Tokalovs režisora izglītību guvis Lielbritānijā; 2014. gadā viņa filma "Mazliet ilgāk" saņēma Lielā Kristapa balvu kā labākā īsfilma. Šobrīd Tokalovs strādā arī pie savas dokumentālās filmas "Kas ir Mihails Tāls?".

Spēlfilmas "Tas, ko viņi neredz" uzņemšanu līdz šim atbalstījuši Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, kā arī vairākas privātie atbalstītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!