Foto: LETA
Kinoteātrī "Splendid Palace" 23. maija vakarā notika latviešu kino meistara Rolanda Kalniņa filmas "Četri balti krekli" (1967) goda seanss. Filmas restaurētā versija Rīgā tika izrādīta īsi pēc tam, kad šis kinodarbs piedzīvoja savu triumfu Kannu kinofestivalā, programmā "Cannes Classics".

Filmas seansā Rīgā klāt bija arī pats režisors un radošā grupa. Vienlaikus pasākums bija arī apjomīgā pētījuma "Rolanda Kalniņa telpa" prezentācija. Grāmatu tapusi biedrībai "Ekrāns" sadarbojoties ar apgādu "Neputns".

Latvijas kino vēsturē filmas "Četri balti krekli" liktenis ir dramatisks. Par filmas ironisko uzdrošināšanos kritizēt pastāvošās varas birokrātiju un cenzūru, kas aizliedz jaunā komponista Cēzara Kalniņa dziesmas, filma uz 20 gadiem tika "nolikta plauktā" un noklusēta, izslēgta no Latvijas kino procesiem. Uz ekrāniem tā tika formāli izrādīta tikai dažos seansos, faktiski sešdesmito gadu skatītājiem to nebija iespējas redzēt. Filma neeksistēja kino vēsturē līdz 80. gadu politiskajam atkusnim, kad tā tika izrādīta tolaik tikko dzimušajā kinofestivālā "Arsenāls", tādējādi atgriežoties Latvijas filmu apritē.

2018. gada maijā filma tika izrādīta Kannu kinofestivālā, saņemot starptautiskas uzslavas gan par operatora, gan režisora darbu. Šobrīd 96 gadus vecais kinorežisors Rolands Kalniņš un filmas operators Miks Zvirbulis bija klāt vēsturiskajā filmas izrādīšanā Francijā un abi to atzinuši par nozīmīgāko mirkli savā radošajā karjerā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!