Foto: Reuters/Scanpix
Franču kinorežisors Pols Verhovens vērsies tiesā ar apsūdzībām homofobijā pret Kannu kinofestivālu, kas noraidīja viņa 2009.gada filmu "Teenagers", vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Verhovens nav radinieks nīderlandiešu režisoram ar tādu pašu vārdu, kurš uzņēmis slaveno filmu "Basic Instinct" ("Pamatinstinkts").
Tā ir pirmā tāda veida lieta, kas ierosināta pret Kannu kinofestivālu.

Mazbudžeta filmā attēlotas divu pusaudžu attiecības. Tā tika izrādīta vairākos citos kinofestivālos, taču Kannu festivāls noraidīja Verhovena pieteikumu.

73 gadus vecais režisors ar e-pasta starpniecību jautāja par pieteikuma noraidīšanas iemesliem. Viņa e-pasta adrese nejauši tika iekļauta kādam darbiniekam paredzētā ziņojumā, kurā Verhovena filma nodēvēta par ētiski "ļoti šaubīgu".

Video vēstījumā festivāla žūrijas locekļiem Verhovens norādīja, ka kinolente esot pietiekami nozīmīga, lai "liktu jauniešiem novērsties no terorisma, pašnāvības, noziedzības un homofobijas". Režisors lūdz tiesai likt festivālam piespiedu kārtā izrādīt filmu vai arī apmaksāt tās demonstrēšanu kino.

Apsūdzības homofobijā daudziem ir pārsteigums, jo pērn festivālā debitēja britu vēsturiskā drāma "Pride", bet 2013.gadā prestižo "Zelta palmas zaru" ieguva kinolente "Blue is the Warmest Colour" ("Zils ir vissiltākā krāsa").

Festivāla runasvīrs Verhovena apsūdzības nodēvēja par "absurdām". Viņš norādīja, ka vienīgais filmu vērtēšanas kritērijs ir kvalitāte.
"Teenagers" saņēma sliktas kritiķu atsauksmes, taču 2011.gadā saņēma galveno balvu Kalifornijas filmu festivālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!