Foto: Publicitātes attēli
Kā katru gadu, arī šobrīd kino cienītāji visā pasaulē sāk gatavoties Amerikas Kinoakadēmijas balvu jeb "Oskaru" pasniegšanas ceremonijai, kas šogad notiks 28. februārī. Pievienojoties gaidām, "Delfi Kultūra" piedāvā tuvāk iepazīties ar apbalvojumam nominētajām animācijas filmām.

Amerikas Kinoakadēmijas balva "Oskars" ir pasaulē ievērojamākais kino apbalvojums, ko pasniedz reizi gadā, akadēmijas locekļiem izvērtējot iepriekšējā gadā tapušās filmas.

Katru gadu "Oskaram" tiek nominētas arī piecas animācijas filmas. Šajā kategorijā tiek izskatītas filmas, kurās animēts materiāls parādās ne mazāk kā 75% no filmas laika, taču filmas kopējam garumam jābūt ne mazākam par 40 minūtēm. Pirmoreiz balva animācijas filmai tika pasniegta 2001. gadā.

'Anomalisa'

Foto: Publicitātes attēli
Pieaugušo auditorijai tēmētās animācijas filmas "Anomalisa" radošo komandu veido Djūks Džonsons un Čārlijs Kaufmans, kurš rakstījis scenārijus tādām filmām kā "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" un "Being John Malkovich".

Filmas sižets seko rutīnā iestrēgušā Maikla Stouna pelēcīgajai dzīvei, kas izmainās brīdī, kad viņš satiek svešinieci. Arī šajā drāmā lietoti neparastie, Kaufmanam raksturīgie mākslinieciskie paņēmieni, piemēram, neskaitot abus galvenos varoņus, visu tēlu balsis ierunājis tikai viens aktieris.

'Boy and the World'

Šī ir ceturtā brazīļu režisora Alē Abreu veidotā animācijas filma, pirmā no tām pie skatītājiem nonāca 1998. gadā.

"Boy and the World" stāsts seko jaunajam puikam Kukam, kurš dodas meklēt savu pazudušo tēvu. Viņa meklējumi ved cauri sarežģītajai mūsdienu pasaulei, trāpīgi parādot globalizāciju un citus smagnējus tematus caur bērna acīm – ar vieglumu un aizrautību. Patiks gan vecākiem, gan jaunākiem skatītājiem.

'Inside Out'

Disneja un "Pixar" veidotā filmiņa "Inside Out" ("Prāta spēles") Latvijas kinoteātros tika izrādīta pērnā gada vasaras beigās un rudens sākumā.

Filmas sižetā galvenās lomas ieņem meitenes Railijas emocijas, kas iemiesotas mīlīgos radījumos. Pēc tam, kad Railija ar ģimeni pārceļas no mazpilsētas uz metrapoli, viņas emocijām jāpielāgojas jaunajiem apstākļiem.

'Shaun the Sheep Movie'

Filmu "Chicken Run" ("Vistu Dumpis") un "Wallace and Gromit" ("Voless un Gromits") veidotāju jaunākais darbs - "Shaun the Sheep Movie" jeb "Auniņš Šons. Filma".

Sižets: Auniņš Šons nolemj paņemt dienu brīvu no darbiem fermā un nedaudz izpriecāties. Pārpratums ar fermeri, karavānu un ļoti, ļoti slīpu kalnu aizved viņu uz Lielo pilsētu, kur Šoniņam kopā ar savu ganāmpulku ir jāatrod ceļš mājup, iekuļoties neskaitāmos piedzīvojumos un pārpratumos.

'When Marnie Was There'

Japāņu animācijas meistaru radītā filma "When Marnie Was There" vēsta par meiteni Annu, kas sliktas veselības dēļ pārceļas dzīvot pie radiniekiem laukos. Netālu esošā pamestā mājā viņa iepazīstas ar Mārniju, kuras dzīve atšķiras no parastu bērnu ikdienas.

Filma ne velti nominēta "Oskaram" – kritiķi un skatītāji to slavē kā aizkustinošu un mīļu filmu, taču jāpiebilst, ka gluži par "saulainu" to nosaukt arī nebūtu korekti.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!