Foto: Reuters/Scanpix
Irānas kinoaktrise no "Oskaram" nominētas filmas "The Salesman" ceturtdien, 26. janvārī, paziņoja, ka viņa boikotēs Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju, protestējot pret ASV prezidenta Donalda Trampa ierosinājumu nepiešķirt ASV vīzas septiņu musulmaņu valstu pilsoņiem.

Irānas ievērojamākā aktrise Tarane Alidusti, kura spēlē "Oskaram" labākās ārzemju filmas kategorijā nominētajā irāņu režisora Asgara Farhadi filmā "The Salesman" ("Pārdevējs"), nosauca Trampa plānotos ierobežojumus cilvēkiem no Irānas un sešām citām musulmaņu valstīm par "rasistiskiem".

"Trampa vīzu aizliegums irāņiem ir rasistisks. Vai tas attiecas uz kultūras pasākumu vai ne, es protestēšu, neapmeklējot 2017. gada Akadēmijas balvu piešķiršanu," aktrise ierakstīja “Twitter”.

33 gadus vecā Alidusti paziņoja laikrakstam "New York Times", ka ir nolēmusi nedoties uz šo pasākumu, pat ja aizliegums neietekmētu viņas iespēju saņemt vīzu. "Man nav pieņemami respektēt valsti, kas nerespektē manas valsts cilvēkus," sacīja aktrise.

ASV mediji trešdien ziņoja par prezidenta rīkojuma projektu, saskaņā ar kuru Tramps plāno uz vismaz 30 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Šis rīkojums arī paredz izbeigt sīriešu bēgļu uzņemšanu, kā arī apturēt uz 120 dienām plašāka mēroga ASV bēgļu programmu.

Ir gaidāms, ka Tramps šonedēļ parakstīs šo rīkojumu, bet vēl nav zināms, vai projekts pirms parakstīšanas tiks pārskatīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!