Jaunā zinātniskā pētījumā pierādīts fakts, kurš neapšaubāmi iepriecinās sievietes visā pasaulē - augstpapēžu apavu valkāšana nepalielina risku iegūt ceļgala osteoartrītu. Taču uzmanību – pētījumā arī pierādīts, ka ceļa artrīta risku ievērojami palielina liekais svars, īpaši jaunībā.
Izdevums "Journal of Epidemiology and Community Health" oktobrī raksta, ka no ceļa osteoartrīta cieš 2,4 procenti cilvēku pēc 55 gadu vecuma. Ceļa osteoartrīta gadījumā saplaisā ceļa locītavas skrimslis un kauli sāk berzēties viens gar otru. Taču pēc 65 gadu vecuma šī slimība sieviešu vidū jau ir divreiz vairāk izplatīta.

Līdz šim nebija īstas skaidrības par to, kas izraisa ceļa osteoartrītu. Par slimības cēloņiem tika uzskatīti visdažādākie faktori, sākot ar kontracepcijas medikamentiem un beidzot ar sociālo statusu un, protams, augstpapēžu kurpēm, kuras kļuvušas īpaši izplatītas jau kopš Otrā pasaules kara.

Pētījumā tika aptaujātas 29 sievietes, kas slimoja ar ceļa osteoartrītu, kā arī 82 sievietes, kam problēmu ar ceļiem nebija.

Daži atklātie fakti bija paredzami jau iepriekš: ceļa artrīts ir saistīts ar iepriekš gūtām ceļa traumām, pēdas artrītu, smēķēšanu, nelabvēlīgiem darba apstākļiem un, pats galvenais, lieko svaru.

Turpretī augstpapēžu kurpes, izrādās, artrīta risku nepalielina, bet to pat, šķiet, samazina, lai gan šāds secinājums varētu būt arī statistiska novirze.

Visizteiktāk ar ceļa osteoartrītu ir saistīts palielināts ķermeņa svars sievietēm vecumā no 36 līdz 40 gadiem.

Iespēju saslimt ar ceļa artrītu palielina arī tādas darbības kā smagumu celšana un liekšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!