Foto: Kadrs no video

Publicēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītās īsfilmu sērijas #domasspēks 3.epizode, kurā Raiņa aforismu interpretē Helsinku pirmā bīskape sieviete Irja Askola.

#domasspēks (#mindpower) ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Projekta trešajā sērijā skatītāji tiek iepazīstināti ar Helsinku bīskapi Irju Askolu. Viņa ir pirmā sieviete bīskape Somijas Evaņģēliski Luteriskajā baznīcā un ir ieguvusi tautas mīlestību un popularitāti, pateicoties saviem liberālajiem uzskatiem- atbalstot viendzimuma laulības, cīnoties par sieviešu tiesībām, kā arī sociālo un rasu netaisnību.

Šajā īsfilmā Irja Askola un Aspazija (Eva Ikstena- Strapcāne) interpretē Raiņa aforismu, kas pierakstīts 1925. gada 2. aprīlī. Iekšējā izaugsme un tīrībā ir tā pamatideja.

Nākamajā nedēļā #domasspēks skatītājus aizvedīs uz Lietuvu, kur Raiņa pavadīto laiku Paņevežu cietumā izspēlēs Lietuvas Nacionālā Drāmas teātra aktieri Tadas Gryn un Toma Vaškevičiute.

Īsfilmas tiek veidotas Jura Podnieka studijā, režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās Latvijā iejūtas populārais mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!