Foto: Publicitātes foto

"Filma "Izlaiduma gads" jau pirmajā izrādīšanas mēnesī iekļuvusi Latvijas populārāko filmu "TOP 10". Šis tops tiek veidots kopš 1993. gada, tātad "Izlaiduma gads" ierindojas starp desmit populārākajām filmām kopš neatkarības atgūšanas," norāda "Forum Cinemas" Filmu izplatīšanas daļas vadītāja Ilze Roķe.

Latvijas skatītāko filmu tops kinoteātros pēc "Forum Cinemas" apkopotajiem datiem:

  1. "Rīgas Sargi", 2007., noskatījušies - 205 020
  2. "Likteņdzirnas", 1997., noskatījušies – 112 793
  3. "Rūdolfa mantojums", 2010., noskatījušies - 96 402
  4. "Baiga vasara", 2000., noskatījušies - 74 351
  5. "Sapņu komanda 1935", 2012., noskatījušies - 51 536
  6. "Ziemassvētku jampadracis", 1993., noskatījušies - 47 164
  7. "Mammu, es tevi mīlu", 2013., noskatījušies - 44 769
  8. "Ūdensbumba resnajam runcim", 2004., noskatījušies - 31 960
  9. "Džimlai Rūdi Rallallā!", 2014., noskatījušies - 31 443
  10. "Izlaiduma gads", 2014., noskatījušies – 30 111

Filmu "Izlaiduma gads" mēneša laikā kopš pirmizrādes Latvijā noskatījies 30 111 cilvēks. Filmas režisors un producents Andris Gauja filmas straujos panākumus skaidro ar filmas tēmas aktualitāti, kā arī filmas komandas neatlaidību filmas popularizēšanā.

"Ikvienam no mums dzīvē ir bijuši skolotāji, un katrs no mums ir bijis skolnieks. Mūsu tēma - attiecības starp skolotāju un skolnieku – attiecas uz 100% visiem cilvēkiem," stāsta Andris Gauja, piebilstot, ka skatītāji paši nenāk uz kino – filmu ir jāprot asprātīgos veidos reklamēt. Tāpēc "Izlaiduma gads" ticis popularizēts gan ar krītiņu uzrakstiem, gan banānu dāvināšanu; rīkota gleznošanas akcija kinoteātrī, "Izlaiduma gada" radošā telts iepretī McDonalds restorānam un citos veidos.

Šobrīd filmas autori nolēmuši spert soli tālāk un izmantot savu popularitāti, lai pievērstu uzmanību visai kino nozarei: ceturtdien, 13. novembrī, plkst. 10 paredzēts "Izlaiduma gada" pikets "Pret nepietiekamu kino finansējumu" pie LR Saeimas nama.

Piketā aicināti piedalīties gan visi tie, kas piedalījušies "Izlaiduma gada" tapšanā, gan arī visi citi kino nozares pārstāvji, kam rūp kino nākotne. Piketā Latvijas politiķi tiks aicināti vismaz piecreiz palielināt finansējumu kino nozarei.

"Latvijas kino šobrīd piedzīvo vienu no skaistākajiem brīžiem savā attīstībā – virkne jauno režisoru nes Latvijas vārdu pasaulē, piedaloties nozīmīgos kinofestivālos. Arī Latvijas skatītāji beidzot atgūst ticību Latvijas kino. Ja atbalstīsim šo augšupeju, varam radīt īstu revolūciju – un padarīt Latvijas kino pazīstamu visā pasaulē!" uzskata "Izlaiduma gada" režisors Gauja.

Filma "Izlaiduma gads" ir veidota vairāk nekā četrus gadus, un tās ražošana aptver piecas valstis. Filma ir uzņemta Latvijā, Francijā un Krievijā. Filmas montāža veikta Igaunijā, bet attēla un skaņas pēcapstrāde - Indijā. 

Papildus Monreālas Pasaules filmu festivālam, filma izrādīta Čikāgas Starptautiskajā kinofestivālā ASV, Bergenas Starptautiskajā kinofestivālā Norvēģijā, filmu festivālā "Kinošok" Krievijā, Kotbusas kinofestivālā Vācijā un cituviet.

Filmas režisors ir Andris Gauja, scenārija autori: Lauris Gundars un Andris Gauja, operators Aleksandrs Grebņevs, māksliniece Ilze Kauliņa, producenti: Guna Stahovska un Andris Gauja. Filmā sadarbojas profesionāli aktieri (Inga Alsiņa-Lasmane, Gatis Gāga, Liena Šmukste, Marina Janaus, Ivars Auziņš, Andrejs Smoļakovs u.c.) ar Rīgas skolu jauniešiem bez iepriekšējas aktiera pieredzes (Mārcis Klatenbergs, Ieva Apine, Edgars Siliņš u.c.).

Filma ir stāsts par jaunu skolotāju Zani, kas pēc piedzīvotas vilšanās personiskajā dzīvē visu enerģiju velta savai audzināmajai klasei, taču aiziet par tālu - ekskursijās un mājas ballītēs pakāpeniski izzūd robeža starp skolotāju un skolniekiem, un Zane nonāk sarežģītā personisko attiecību mezglā...

Filmas producējošā studija ir "Riverbed" (Latvija) sadarbībā ar "Mojo Raiser Production" (Latvija) un "Horosho Production" (Krievija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!