Foto: Publicitātes foto
Dažu dienu laikā kopš Andra Gaujas filmas "Izlaiduma Gads" pirmizrādes tā kļuvusi par vienu no šībrīža skatītākajām filmām Latvijas kinoteātros. Skatītāju vidū ir vērojamas polāri atšķirīgas atsauksmes par filmu: vieni filmu slavē, citi prasa atpakaļ naudu par biļetēm. Tomēr kopumā dominē pozitīvie vērtējumi, portālam "Delfi" pastāstīja filmas veidotāji.

Arī kritiķu vidū vērojamas ļoti pretrunīgas atsauksmes: ja viena no pazīstamākajām kinokritiķēm, tagadējā Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma "Izlaiduma gadu" raksturo kā filmu ar "patiesības nervu", uzteicot sadarbību starp profesionālajiem un neprofesionālajiem aktieriem, tad, piemēram, mūzikas žurnāliste Daiga Mazvērsīte pauž klaju sašutumu par filmā izmantoto neliterāro leksiku un filmas galvenās varones morāles trūkumu, iesaistoties tuvākās attiecībās ar kādu no skolniekiem.

Pazīstamais psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis filmu vērtē kā "vienkārši izcilu", kinokritiķis Viktors Freibergs paziņojis, ka nekad par šo filmu publiski neizteiksies; Eiroparlamenta deputāts Artis Pabriks savā "Twitter" kontā iesaka "Izlaiduma gadu" kā "labu filmu Eiropas stilā un līmenī", savukārt kinoblogeris Ģirts Luste filmai liek viszemāko vērtējumu, kāds vien vērtējuma skalā eksistē. "Vienkāršo skatītāju" vērtējumi "Twitter" kontos pārsvarā ir pozitīvi.




Tikmēr "Izlaiduma gada" komanda uzsākusi aktīvu turneju pa Latvijas pilsētām: pēc tikšanās ar Cēsu un Valmieras skatītājiem aizvadītajā nedēļas nogalē, šonedēļ režisors Andris Gauja ar kolēģiem plānojis apmeklēt kinoteātrus Ventspilī, Liepājā, Rēzeknē un Daugavpilī, savukārt nedēļas nogalē Gauja dosies uz ASV, lai piedalītos prestižajā Čikāgas Starptautiskajā kinofestivālā, kur "Izlaiduma Gads" ir ierindots šāgada Pasaules filmu izlasē. Novembra sākumā filma piedzīvos savu Vācijas pirmizrādi Kotbusas filmu festivālā, kur tā izraudzīta starp labākajām Austrumeiropas filmām.

"Izlaiduma gads" piedzīvoja pasaules pirmizrādi 27. augustā vienīgajā Ziemeļamerikas A klases kinofestivālā - Monreālas Pasaules filmu festivālā, Eiropas pirmizrāde tai bija Bergenas Starptautiskajā kinofestivālā Norvēģijā, filma arī tika izraudzīta Krievijas kinofestivālam "Kinošok", savukārt Latvijā kopš 10. oktobra tā skatāma gandrīz visos kinoteātros; kopumā Latvijā filma tiks izrādīta apmēram 110 vietās. "Izlaiduma gads" ir stāsts par jaunu skolotāju Zani, kas aiziet par tālu savos centienos sadraudzēties ar audzināmo klasi, iekļūstot sarežģītā personisko attiecību mezglā. Filmai piešķirts vecuma ierobežojums "16+", jo tajā ir vairāki erotiski un vardarbīgi skati.

Filmas režisors ir Andris Gauja, operators - Aleksandrs Grebņevs, scenārija autori - Lauris Gundars un Andris Gauja, producenti - Guna Stahovska un Andris Gauja; galveno lomu atveido aktrise Inga Alsiņa-Lasmane, savukārt skolnieku lomās ir jaunieši bez iepriekšējas aktiera pieredzes: Mārcis Klatenbergs, Ieva Apine un citi. Filma uzņemta Latvijā, Francijā un Krievijā, montēta Igaunijā, bet pēcapstrāde veikta Indijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!