Foto: Kadrs no filmas "Velosipēdi pret automašīnām"

Ar īpašu brīvdabas seansu Kalnciema kvartālā sestdien 2. septembrī sāksies Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs), portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji no Nacionālā kino centra (NKC).

Atklāšanas seansā skatītājiem tiks izrādīta filma "Velosipēdi pret automašīnām" ("Bikes vs Cars"), kas pievēršas satiksmes izaicinājumiem dažādās pasaules pilsētās. Pirms filmas notiks paneļdiskusija par satiksmes dalībnieku iekļaušanos vienotā satiksmē Latvijā, un pēc seansa – tikšanās ar filmas režisoru Fredriku Gertenu.

Forums turpināsies līdz 10. septembrim ar seansiem kinoteātrī "K.Suns" un "Kino Bize", filmu rosinātām diskusijām un jautājumu un atbilžu sesijām ar filmu veidotājiem.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums šogad skatītājiem Rīgā un piecās reģionu pilsētās piedāvā filmu skati "Pārliecības garša". Programmai atlasītas filmas par spēcīgām personībām, personīgi stāsti par drosmi, pašizpausmi un cilvēkiem, kas aizrautīgi seko savai pārliecībai. Foruma atklāšanas filma "Velosipēdi pret automašīnām" pievēršas sabiedriskajam aktīvismam, sekojot riteņbraukšanas entuziastiem dažādās pasaules pilsētās un viņu centieniem veicināt pārmaiņas sabiedrībā, kurā dominē automašīnas.

Sadarbībā ar Kalnciema kvartālu 2. septembrī filmu būs iespējams noskatīties īpašā brīvdabas seansā ar režisora Fredrika Gertena dalību. Pirms filmas plkst. 21.00 vakars sāksies ar paneļdiskusiju par satiksmes dalībnieku līdzāspastāvēšanu Latvijā, ko moderēs LR5 raidījuma "Uz riteņiem" vadītājs Dainis Kreilis. Diskusijā piedalīsies sociālantropologs Viesturs Celmiņš, riteņbraukšanas aktīvists Māris Jonovs, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Stratēģiskās plānošanas nodaļas vadītājs Guntars Ruskuls, Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Tavars un Drošas Braukšanas Skolas vadītājs Jānis Vanks. Diskusijas mērķis ir ieskicēt, kā dažādi satiksmes dalībnieki šobrīd jūtas uz Latvijas ceļiem un kā nākotnē vajadzētu attīstīties veloinfrastruktūrai Latvijā. Uzreiz pēc seansa notiks jautājumu un atbilžu sesija ar filmas režisoru Fredriku Gertenu. Ieeja foruma atklāšanas seansā Kalnciema kvartālā ir bez maksas. Filma "Velosipēdi pret automašīnām" tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

Pēc atklāšanas 2. septembrī foruma filmu skates seansi, kā ierasts, turpināsies kinoteātrī "K.Suns" (Elizabetes iela 83/85) ar atsevišķiem papildseansiem "Kino Bize" (Elizabetes iela 37). Trešdien 6. septembrī pēc filmas "Dzīvot skolā" seansa kinoteātrī "K.Suns" norisināsies filmas rosināta paneļdiskusija par šobrīd Latvijā notiekošo pāreju uz kompetenču pieeju izglītībā. Ceturtdien 7. septembrī notiks filmas "Katrs otrais pāris" ("Every Other Couple", 2016) seanss ar režisores Mias Halmes dalību, un piektdien 8. septembrī uz tikšanos ar skatītājiem ieradīsies filmas "Havanas jaunā seja" režisors Daniels Abma.

Foruma filmas kinoteātrī "K.Suns" tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski. Skolēniem, studentiem, pensionāriem, uzrādot apliecības, iespējams filmas noskatīties bez maksas. Lai izmantotu šo iespēju, pirms filmas seansa jāizņem vai jāreģistrē brīvbiļete kinoteātru kasēs. Brīvbiļetes pieejamas arī kino profesionāļiem. Ņemot vērā skatītāju lielo interesi, vēlams iegādāties biļetes vai izņemt un reģistrēt brīvbiļetes jau laikus. Biļešu iepriekšpārdošana pieejama arī www.bezrindas.lv.

Vairāk informācijas par filmu programmu un seansiem – NKC mājaslapā un "Baltic Sea Docs" "Facebook" profilā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!