Trešdien Kannās sāksies gadskārtējais kinofestivāls, kurā šoreiz būs plaši pārstāvētas Āzijas valstu kino, ziņo aģentūra "Reuters".
Savukārt par pārsteigumu kļuvis fakts, ka konkursa filmu sarakstā nav nevienas itāļu filmas. Par festivāla galveno balvu – Zelta Palmas Zaru – sacentīsies 23 filmas. Šī balva tiek uzskatīta par māksliniecisko sasniegumu rādītāju, taču negarantē filmai komerciālus panākumus.

Konkursa žūrijā, ko šogad vada franču režisors Liks Besons, 10 vērtētāju vidū būs arī angļu aktieri Džeremijs Aironss un Kristīne Skota Tomasa.

Labākās filmas tiks izraudzītas konkursā, kurā kino slavenības sacentīsies ar jaunajiem, neatkarīgajiem talantiem, piemēram, režisoriem Nīlu Labutu ("Nurse Betty") un Džeimsu Greju ("The Yards") no ASV.

Oficiālajā konkursa filmu sarakstā iekļauta arī Kena Louča filma "Bread and Roses", divkārtējā Zelta Palmas laureāta Džoela Koena filma "O Brother, Where Art Thou?", Džeimsa Aivorija "The Golden Bowl", kā arī aktrises un režisores Līvas Ulmanes filma "Trolosa".

Ar sešām konkursa filmām, tai skaitā pirmo korejiešu filmu, kas piedalās Kannu festivālā, Āzijas kino kļuvis par ievērības cienīgu kinofestivāla faktoru.

Trīs filmas konkursa žūrijas vērtējumam nodos Skandināvijas kinematogrāfisti. Divas no šīm filmām tapušas Zviedrijā, bet trešās režisors ir slavenais dāņu "dogmatiķis" Larss fon Trīrs, kurš Kannās jau guvis atzinību iepriekšējos gados.

Kad aprīlī tika paziņots oficiālais konkursam izvēlēto filmu saraksts, tas izraisīja daudzu itāļu kritiķi neapmierinātību, jo izrādījās, ka šajā sarakstā nav nevienas itāļu filmas, par spīti tam, ka savos ziedu laikos itāļu kino varēja lepoties ar daudziem izciliem pasaules mēroga režisoriem.

Amoss Gitai, kurš pagājušajā gadā Kannās pirmo reizi piedāvāja Izraēlas kino paraugu – filmu "Kadosh", šogad konkursā piedalās ar filmu "Kippur". Taču arī Kannu kinofestivāls neiztiek bez kases grāvējiem.

Rolanda Džofes lielbudžeta filma "Vatel", kurā tēlo tādas zvaigznes kā Žerārs Depardjē, Uma Tūrmane un Tims Rots, šogad tiks demonstrēta festivāla atklāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!