Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas stendi Kannu filmu tirgū piesaistījuši daudzu kino industrijas pārstāvju uzmanību, kas interesējušies gan par Latvijas filmu projektiem, gan par iespējām filmēt Latvijā.

Kannu kinofestivālā daudzu pasaules valstu pārstāvji interesējas par iespējām filmēt Latvijā, kā arī sadarbības iespējām, veidojot kopprodukcijas un palielinot gan šo filmu finansējumu, gan iespējamo auditoriju.

Latvijas stenda darbības laikā notikušas sarunas ar ietekmīgāko pasaules festivālu programmu veidotājiem, piemēram, no Lokarno, Venēcijas, Sansebastjanas, Toronto, Romas, popularizējot gan jau gatavās, gan vēl topošās Latvijas filmas.

Vislielākā interese bija par topošo filmu iespējamām pirmizrādēm citos festivālos, arī par īsfilmām un Latvijas aktieriem. Komplimentus izpelnījies arī atraktīvais Latvijas paviljona dizains.

Savukārt producente Alise Ģelze atzinusi, ka šis gads Kannās esot bijis neparasti ražīgs - režisora Jāņa Norda jaunās filmas "Ar putām uz lūpām" projekts ieinteresējis potenciālos sadarbības partnerus un filmas iespējamos kopražotājus no vairākām pasaules valstīm, tostarp no Dānijas, Čehijas, Norvēģijas, Horvātijas u.c. Iespējams, ka kāds no šo valstu pārstāvjiem - producējošajām kompānijām - kļūs par kopražotāju filmai, kas jau saņēmusi Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu.

Šajās Kannu festivāla dienās vairākkārt par Latvijas kino industriju rakstījuši starptautiski izdevumi - gan "Screen International", gan "Cineuropa", gan "Cannes Market News". Ārzemju prese akcentē vairākas tēmas - gan unikālo programmu Latvijas filmas Latvijas simtgadei, gan plašās iespējas filmēt Latvijā un Rīgā un dažādo fondu finansiālo atbalstu, kas ļauj šīs iespējas īstenot. Tāpat rakstos minētas pērn decembrī Rīgā notikušās Eiropas Kinokadēmijas balvu pasniegšanas pasākumu programmas pozitīvās atskaņas gan Eiropā, gan arī Latvijā.

Kā ziņots, 68.starptautiskais Kannu kinofestivāls sākās 13.maijā un turpināsies līdz 24.maijam. Latvija Kannu filmu tirgū pārstāvēta ar diviem stendiem, pateicoties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstam - Nacionālais kino centrs sadarbībā ar Rīgas domi un tās finansēto programmu "Rīgas Filmu fonds" popularizē filmēšanas iespējas Latvijā un jaunākos darbus, kas apkopoti katalogā "Films from Latvia", savukārt studija "Rija" nodarbojas ar Latvijas filmu komerciālu izplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!