Foto: Publicitātes foto
Režisora Aika Karapetjana pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu "Cilvēki tur", kas savu pirmizrādi piedzīvoja 2.martā, līdz šim kinoteātros noskatījušies jau aptuveni 7200 skatītāji, pastāstīja filmas producents Roberts Vinovskis.

Filmas veidotāji ar šādu pirmo nedēļu rezultātu ir ļoti apmierināti, ņemot vērā arī to, ka "Cilvēki tur" patlaban tiek demonstrēta tikai dažos kinoteātris - Rīgas kinoteātros, Liepājā un Daugavpilī, bet kopš piektdienas filma skatāma arī Valmierā.

"Atšķirībā no Holivudas filmām, kurām tieši pirmajās nedēļās kinoteātros ir lielākais skatītāju pieplūdums, pašmāju veidotām filmām skatītāju skaits kinoteātros pieaug ar otro vai trešo filmas izrādīšanas nedēļu. Tas ir tādēļ, ka pašmāju veidotajām filmām darbojas tā dēvētā mutvārdu kampaņa, kad filmu jau redzējušies skatītāji iesaka to darīt arī saviem draugiem un paziņām," uzsvēra Vinovskis.

Producents atklāja, ka skatītāju interese par "Cilvēki tur" ir lielāka, nekā filmas veidotāji sagaidīja. "Tas ir rets gadījums, ka kinoteātros tik plaši tiek apmeklēta latviešu veidota filma. Neviena no pēdējo gadu Latvijā veidotajām filmām, izņemot "Rīgas sargus", pirmajās nedēļās nav parādījusi tik labus rezultātus," pauda Vinovskis.

Aizvadītajā nedēļā kļuva zināmi arī nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps 2012" nomināciju pretendenti, tomēr nevienā no nominācijām nebija atrodama filma "Cilvēki tur". Filmas producents skaidroja, ka "Cilvēki tur" šogad "Lielajam Kristapam" nav pieteikta, jo filmu vispirms iecerēts pieteikt citiem ārvalstu festivāliem un dažiem no šādiem festivāliem ir nosacījumi, ka filma pirms tam nevar tikt izrādīta citos kino festivālos.

"Lielajā Kristapā" tiek pieteiktas un izrādītas pēdējo gadu laikā Latvijā tapušas filmas, tādēļ "Cilvēki tur" nebūs neko zaudējusi, ja tā tiks pieteikta nākamgad festivālā, teica filmas veidotāju pārstāvis.

Jau ziņots, ka "Cilvēki tur" ir pirmā valsts finansētā Latvijas spēlfilma pēc neatkarības atgūšanas, kas uzņemta krievu valodā. Spēlfilma ir multinacionāls projekts, kurā piedalās Krievijas, Lietuvas un Latvijas aktieri.

Filmas "Cilvēki tur" ražošanas process sākās 2008.gadā un aizņēma trīs gadus. Filma uzņemta vairākos Rīgas mikrorajonos. Lomās redzami jaunie aktieri no Sanktpēterburgas - Iļja Ščerbakovs, Semjons Serzins un Mihails Razumovskis.

Filmas "Cilvēki tur" galvenais varonis ir Jans, kurš kopā ar draugu Krekeri cīnās par savu vietu skarbajā mikrorajona pasaulē. Viņu abu kontā jau ir vairākas zādzības un citi likumpārkāpumi, taču pēc tikšanās ar Sabīni, skaistu meiteni no pārtikušas ģimenes, Jans vēlas mainīt savu dzīvi un atbrīvoties no mikrorajona pagātnes rēgiem. Diemžēl pievienoties "zelta jaunatnei" nav tik vienkārši, līdz ar to viņa cerības uz mīlestību un mietpilsoniski laimīgu dzīvi draud sabrukt. Jans secina, ka paļauties var tikai pats uz sevi.

Filmas režisors Karapetjans ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju un Latvijas Kultūras akadēmiju. Plašāku ievērību viņš guvis 2007.gadā, kad viņa īsfilma "Riebums" tika atzīta par labāko studentu filmu nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps". 2009.gadā Karapetjans jau strādāja "Lielā Kristapa" žūrijā, kā arī pabeidza Parīzes kinoskolu. 2011.gadā Latvijas Nacionālajā operā režisors iestudēja panākumiem bagāto Džoakīno Rosīni operu "Seviļas bārddzinis".

"Cilvēki tur" ir uzņemta studijā "Lokomotīve", kas ir viena no visaktīvākajām Latvijas filmu studijām, kas šogad sola pirmizrādes vēl divām spēlfilmām. Patlaban studijā "Lokomotīve" top arī Ivara Tontegodes pilnmetrāžas spēlfilma "Sēņotāji" un Karapetjana šausmu filma "M.O.J.", kā arī Viestura Kairiša dokumentālā filma "Pelikāns tuksnesī".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!