Foto: AP/Scanpix
Jaunā "Džeimsa Bonda" franšīzes filma "Skyfall" Ķīnas kinoteātros nonākusi cenzētā versijā – tai, atšķirībā no citur pasaulē demonstrētās, trūkst viena aina, kā arī pāris frāzes subtitros ir ar sagrozītu nozīmi, raksta ārvalstu prese.

No filmas izņemta aina, kur franču slepkava (aktiera Ūla Rapases izpildījumā), Šanhajas debesskrāpī pie lifta nošauj ķīniešu apsargu.

Filmā cenzēta arī vieta, kur Džeimss Bonds (Daniels Kreigs) uzdod jautājumu Severinai (Berenisa Marlo), vai gadījumā viņas tetovējums nav zīme, ka bērnība viņa piespiesta nodarboties ar prostitūciju. Šajā vietā izmainīti titri, kuros angļu valodas nepratēji var izlasīt, ka Bonds Marlo varonei jautā, vai viņa gadījumā nav bijusi iesaistīta organizētājā noziedzībā.

Kādā citā epzodē titros cenzēts Raula Silvas (Havjers Bardems) teksts, kurā viņš atgādina, kā viņu spīdzinājuši Ķīnas pretizlūkošanas organizācijas cilvēki, pēc tam, kad britu spiegi viņu nodevuši.

"Sony Pictures" Ķīnas pārstāvji atteikušies no plašākiem komentāriem. Tomēr šis nav pirmais gadījums, kad Ķīnā pasaules kases grāvēji nonāk cenzētā veidā. Piemēram, filma "Vīri melnā 3" uz ekrāniem Ķīnā nonāca tikai tad, kad tika izņemtas ainas ar citplanētiešiem, kas maskējas par ķīniešu restorāna darbiniekiem. Tāpat cenzēta tikusi arī filma "Karību jūras pirāti. Pasaules malā" - no tās izņemtas visas ainas ar tēlu Sao Feng, ko atveido aktieris Čou Juņ Fats, jo pēc Ķīnas varas iestāžu domām šis tēls ir rasistiska karikatūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!