Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejā 28. septembrī tiks atklāta jauna mini-izstāde "Kalniņš + Lorencs = FILMA", kas būs veltīta kinorežisora Rolanda Kalniņa un kinoscenārista Viktora Lorenca sadarbībai, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Kalniņš un Lorencs kopīgi veidojuši piecas filmas, bet izstādē tiks aplūkota režisora un scenārista sadarbība pie trim darbiem – spēlfilmām "Es visu atceros, Ričard!" ("Akmens un šķembas", 1966) un "Ceplis" (1972), kā arī pie dokumentālās filmas "Saruna ar karalieni" (1980).

Viktors Lorencs (1927-1992) kino nonāca 50. gadu sākumā, kā pats teicis – nejaušības pēc –, sākot rakstīt tekstus kinožurnāliem "Padomju Latvija". Kinostudija viņam piedāvāja apgūt kino scenāriju rakstīšanu jau pavisam profesionālā gaisotnē – Vissavienības Valsts kinematogrāfijas institūtā, Maskavā. Tur rodas arī pirmais Lorenca scenārijs, kas vēlāk pārtapa filmā ar ļoti sarežģītu un Latvijas kino vēstures kontekstā būtisku epizodi, par kuru tiks stāstīts arī izstādē – tā ir filma Es visu atceros, Ričard! (1966), kurai uzņemšanas laikā ir nosaukums "Akmens un šķembas", bet scenārija formā "Dzimtene, piedod!"

Izstādē izvēlēti dažādi un abu autoru radošajā darbībā būtiski darbi. Izvēlētās filmas atspoguļo dažādos veidus, kādā veidā top filma: kāds ir oriģinālscenārija ceļš līdz ekrānam ("Es visu atceros, Ričard!" (Akmens un šķembas)), kā tiek ekranizēts literārs darbs ("Ceplis"), salīdzinot romāna sižeta un scenārija nianses, kā arī dokumentālās filmas tapšanas process vienā no saistošākajām latviešu kino portretfilmām "Saruna ar karalieni", kas veltīta latviešu kino un teātra aktrisei Vijai Artmanei.

Izstādes programmā 21. oktobrī notiks ģimeņu sestdiena ar īpaši sagatavotu programmu ģimenēm ar bērniem, plašāka informācija sekos.

Mini-izstāde ir turpinājums kinorežisora Rolanda Kalniņa 95 gadu jubilejas gada notikumiem. Paralēli mini-izstādei, Kino muzejā apskatāma arī režisora jubilejas izstāde "Divi kungi – Kalniņš un Ceplis", kuru maijā varēja skatīt tirdzniecības centrā "Galerija Centrs".

Mini-izstāžu cikla tapšanu Kino muzejā atbalsta Rīgas domes Izglītības, Kultūras un sporta departaments.

Izstādes kuratores Zane Balčus un Gundega Melberga, māksliniece Dace Džeriņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!