Foto: DELFI
Ķinoteātros "Splendid Palace" un "K Suns" no 3. novembra varēs noskatīties režisores Kristas Burānes jauno filmu "Pasaka par tukšo telpu" par scenogrāfijas meistaru Andri Freibergu, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji no Vides filmu studijas (VFS).

Filmu, kas sešās kategorijās nominēta Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" varēs noskatīties arī Cēsīs no 6. novembra, 11.novembrī – "Kino Bizē", bet vēlāk to demonstrēs arī citur Latvijā.

Piektdien, 3. novembrī, plkst. 18.00 kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē notiks īpašais seanss ar filmas galvenā varoņa Andra Freiberga un filmēšanas grupas piedalīšanos.

Filmā "Pasaka par tukšo telpu" izcilais latviešu scenogrāfs un pedagogs Andris Freibergs savu pašportretu rada uz skatuves kā izrādes "Andris Freibergs" scenogrāfiju. Viņš izspēlē sevi kā vietu, kurā gandrīz astoņdesmit gadus ir bijis laiks spožiem panākumiem, traģiskiem zaudējumiem, dzimšanai, nāvei un sapnim par ideālās tukšās telpas radīšanu, kura sevī ietvertu vienlaicīgi visu un neko, galu un sākumu.

Filma "Pasaka par tukšo telpu" ir noslēdzošais darbs režisores Kristas Burānes filmu ciklā, kas veltīts izcilām Latvijas teātra personībām. Pirmā – "Piektais Hamlets" (2007) – atklāj režisora Oļģerta Krodera personību, otrā – "Māra" (2014) – ir veltīta režisorei Mārai Ķimelei.

"Pasaka par tukšo telpu", kuras pirmizrāde notika Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā septembrī un kura bija vienīgā konkursa programmā iekļautā filma no Latvijas, jau saņēmusi slavinošas kino kritiķu un skatītāju atsauksmes:

"Nekautrējos atzīties, ka no mana subjektīvā viedokļa festivāls kulmināciju piedzīvoja trešdienas, 13. septembra, vakarā līdz ar Kristas Burānes dokumentālās filmas "Pasaka par tukšo telpu" pirmizrādi," pēc pirmizrādes laikrakstā "Diena" raksta kino kritiķe Kristīne Matīsa.

"Kristas Burānes filma "Pasaka par tukšo telpu" latviešu dokumentālajā kino atgriež izcilību. Filma domās iemājo ilgi un uz palikšanu," žurnālā "Ir" vērtē Kristīne Simsone.

Studijas "VFS Films" paspārnē tapušās filmas "Pasaka par tukšo telpu" komponists ir Reinis Sējāns. Mākslinieks un šim stāstam tik nozīmīgās animācijas autors Toms Burāns sadarbojies ar leļļu mākslinieku Mārtiņu Rozenfeldu un kostīmu mākslinieci Inetu Urtāni. Īpaši atzinīgus vārdus pats filmas varonis Andris Freibergs veltījis operatoriem Valdim Celmiņam un Jānim Šēnbergam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!