Foto: DELFI

Šis nepārprotami ir filmu rudens. Vēl augusta siltums bija aizķēries septembra vakaros, kad jau bija skaidrs – ar kino notikumiem šoruden tiksim lutināti un izvēlēties nebūs viegli. Kino veltītie pasākumi sekoja viens otram, līdz oktobra otrajā pusē vainagojas ar trešo Starptautisko Rīgas kinofestivālu (Riga IFF), kas nupat, nupat svinīgi iesācies.

Ja esi kino gardēdis, tad tev kabatu jau sen silda festivāla abonements un jau laikus izspriests, kas ir tas, kas šogad īstam kinomānam jāredz. Tu esi gatavs kaismīgi apstrīdēt Kannu vai Venēcijas kinofestivālu žūrijas lēmumus, pārzini filmu tapšanas aizkulises līdz sīkākajām niansēm, jau laikus izplāno savu programmu un žēlojies draugiem, ka uz visu jau tik un tā nevar paspēt.

Taču, ko darīt, ja esi iesācējs un jūties mazliet nezinītis vairāk nekā 100 filmu plašajā piedāvājumā? Iedrošināšanai – daži padomi, kā ar gandarījumu izbaudīt kino svētkus, kas šogad ilgs līdz 23. oktobrim.

Visa Riga IFF programma – festivāla mājaslapā.

Izbaudi ballīti!

Foto: DELFI

Ja ir radusies sajūta, ka šis ir pārnopietns pasākums, kurā tiekas kinoprofesionāļi un personas ar īpaši izmeklētu gaumi, tad varam teikt, jā, tā ir taisnība, bet arī viņi prot ballēties. Iesakām koncentrēties uz vārdu "festivāls". Jā, Riga IFF ir drēgno oktobra vakaru "Positivus" vai "Laba daba", tikai ar kino galvenajā lomā. Labā ziņa, tas ilgst teju divas nedēļas un nav jānakšņo teltī. Es to nedrīkstētu teikt, bet pirmizrādēs un prezentācijās mēdz būt bezmaksas vīns. Turklāt filmas (vienalga – patika vai nepatika) noskatīšanās var būt pietiekams iemesls turpināt vakaru kopā ar draugiem, pārrunājot redzēto.

Neko nezini? Seko 'Oskaram'!

Programmā neviena kases grāvēja? Nekas! Laba vaduguns būs "Oskara" zeltītā statuete, kas gandrīz vienmēr garantē sajūsmu vai vismaz diskusiju. Vairākas no Riga IFF programmā iekļautajām filmām ir dažādu valstu pieteikumi "Oskara" balvai kategorijā "Labākā ārzemju filma".

Šogad tādas ir "Ukraiņu šerifi" ("Українські шерифи", Ukraina), Sjeranevada ("Sieranevada", Rumānija) "Komivojažieris" ("Forushande", Irāna), "El Clasico" (Irāka), "Laimigāka diena Olli Meki dzīvē" ("Hymyilevä mies", Somija) un "Tas ir tikai pasaules gals" ("Juste la fin du monde", Kanāda), kā arī pašmāju "Ausma" un no Igaunijas izvirzītā "Māte" ("Ema").

Meklē zināmus vārdus!

Ja tev šķiet, ka festivālā rāda tikai nesaprotamu pagrīdes kino un nevienu uz ekrāna nepazīsi, tad nav tik traki – Holivudas karstākais mīlas pārītis Alīsija Vikandere un Maikls Fasbenders, arī Jūens Makgregors, Izabella Ipēra, Dakota Faninga, Mariona Kotijāra, Šia Labafs, Vensāns Kasels ir vārdi, ko noteikti pamanījis gandrīz ikviens. Īsi sakot – seko zināmiem vārdiem!

Iesaku noskatīties: Jūena Makgregora debiju režijā "Amerikāņu pastorāle" ("Amercian Pastoral"), "Gaišā nākotne" ("L'Avenir") ar lielisko Izabellu Ipēru galvenajā lomā un emocionālo ģimenes drāmu "Gaisma starp okeāniem" ("The Light Between Oceans") ar Alīsiju Vikanderi un Maiklu Fasbenderu galvenajās lomās.

Ej uz labi laimi – atradīsi pērles!

Foto: Publicitātes foto

Šī ir pavisam atšķirīga pieeja, bet mēdz sagādāt milzīgu gandarījumu. Ir brīvs vakars – ir kino. Nekādu ieteikumu, nekādu izskaistinātu solījumu, slavenu vārdu vai nebeidzama rinda apbalvojumu. Vienkārši skatītājs un filma, kas tajā brīdī ir uz lielā ekrāna. Tieši tā mani pirms pāris gadiem pilnīgi nesagatavotu pārsteidza beļģu traģiskā komēdija (vai komiskā traģēdija?) "Hasta la Vista", tieši tā, burtiski garāmejot, noskatījos filmu "The Good Heart" un tagad iesaku katram, kurš vēlas un arī nevēlas uzklausīt manus kino ieteikumus. Abas filmas bija gan aplausu, gan asaru vērtas. Tātad – izmantojiet brīvos vakarus, lai pārsteigtu sevi ar kino.

Dodies uz kinofestivālu kopā ar bērniem!

Filmas ar laiskām pankūku brokastīm un rotaļām visskaistākajā kinoteātrī Latvijā, pat visā Ziemeļeiropā – jā, tieši tāda ir bērniem veltītā nedēļas nogale Rīgas starptautiskajā kinofestivālā. Pirmais kinofestivāls kopā ar bērniem? Tas ir labs sākums jaunai ģimenes tradīcijai. Kādas filmas izglītos un apburs jauno paaudzi, izpētījuši kolēģi no "Calis.lv", bet lēmums jāpieņem zibenīgi – pankūkas un filmas sāk servēt jau sestdien, 15. oktobrī, no plkst. 10.00. Programma arī svētdien, 16. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 15.00.

Pa priekšu kino modei. Skaties īsās un ballējies ar labākajiem mūzikas video

Gribi žilbināt ar erudīciju un viedokli par pašām jaunākajām tendencēm un viszinoši draugiem ieteikt vārdus, kas veidos nākotnes kino? Tad tev ir domāts plašais un daudzveidīgais īsfilmu piedāvājums Riga IFF programmā. Īsfilmām veltīta vesela sadaļa – "Short Riga". Tās konkursa programmas papildina diskusijas un ballītes, no kurām vilinošākā – Baltijas mūzikas video konkurss un dejas pēc tam 21. oktobrī, bet dienu vēlāk, 22. oktobrī, īpašais seanss-lekcija "WTF = A Music Video Short Film?".

Šis ir nopietni – 'ArtDocfest Riga'

Foto: DELFI

Šis ieteikums varbūt neiederas kinofestivāla iesācēja ceļvedī, turklāt nekādā veidā nav dēvējams par izklaidējošu. Tomēr šī ir programma, kas jaudīgi un tieši rāda pasauli un sabiedrību, kurā pašlaik dzīvojam. Izcilas dokumentālās filmas, ko atlasījis pazīstamais krievu dokumentālā kino režisors, nu jau Latvijā dzīvojošais "Lielā Kristapa" laureāts Vitālijs Manskis (attēlā). Turklāt vairāku filmu seansos būs iespēja tikties ar tajās redzamajiem varoņiem.

Iesakām noskatīties stāstu par skandalozo meiteņu pankroka grupu "Pussy Riot" – "Priekšnesums un sods" ("Выступление и наказание"), Ukrainas Maidans, Doņecka un karš pret meitenes-dokumentālistes dzīvi filmā "Alise kara zemē" ("Аліса в Країні війни"), Segeja Lozņicas jaunāko darbu "Austerlics" ("Austerlitz").

Vai 'Lielais Kristaps' jau beidzies?

Šķiet, nupat sākās, bet jau viss nokavēts? Jā, "Lielā Kristapa" balvas jau pasniegtas, skates beigušās, taču Rīgas Starptautiskais kinofestivāls dod vēl vienu iespēju noskatīties labāko no latviešu kino, kas šogad godalgots ar "Lielā Kristapa" statuetēm. Seansos gan Lailas Pakalniņas "Ausma", gan nu jau par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu apbalvotā "Es esmu šeit", gan Ziemeļkorejas ideālā pasaule filmā "Saules staros" un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!