Foto: Publicitātes attēli

Valsts akadēmiskais kora "Latvija" dziedātāji teju pēdējā brīdī "izglābuši" jaunā raidsabiedrības BBC seriāla "Karš un miers" skaņu celiņu, pērnruden no darba brīvajā laikā iedziedot visas kora partijas, piektdien, 4. martā vēsta Latvijas Radio.

"Zvans man bija kā glābējzvans," sarunā ar Latvijas Radio stāsta kora direktors Māris Ošlejs. Līdz sadarbībai aizvedusi sena pazīšanās ar filmas komponista Martina Fipsa brāli, diriģentu Saimonu Fipsu. Neizdodoties iecerētajai sadarbībai ar krievu kolektīviem, piedāvājums latviešiem nācis pēdējā brīdī.

"Vēl bija jāpārliecina n-tie producenti, ka šeit būs ļoti laba dikcija arī krievu valodā. Mēs aizsūtījām Rodiona Ščedrina un vēl citus ierakstus... Kad viss pārliecināšanas periods bija beidzies, mani kolēģi dziedātāji iedziedāja šo skaņu celiņu. Un tas būs dzirdams jau svētdien," stāsta Ošlejs.

Kora ieraksts tapis vien pirms dažiem mēnešiem Latvijas Radio 1. studijā britu diriģenta un komponista, kā arī Latvijas Radio skaņu režisora Vara Kurmiņa pārraudzībā. "Šajā BBC seriāla gadījumā pavadījumu jau bija iespēlējis Velsas BBC orķestris, bet kora daļu mēs ierakstījām šeit. Viņi atsūtīja mums fonogrammas, ko vajadzēja sasinhronizēt ar bildi. Tas ir ļoti būtiski, dziedāt tā, lai tiktu pastiprināta kadra dramaturģija."

Lai gan dalība citvalstu filmu projektos Latvijas mūziķiem vēl nav kļuvusi gluži par biznesa nišu, tā noteikti vairojusi gan profesionālo koru, gan Latvijas ierakstu meistaru atpazīstamību industrijā, vēsta Latvijas Radio.

Krievu klasiķa Ļeva Tolstoja 1869.gadā publicētais romāns "Karš un miers" uz ekrāniem un teātra skatuvēm atdzīvojies ne vienu reizi vien. Stāsts par cariskās Krievijas aristokrātiju, mīlestību un dzīves piepildījuma meklējumiem Napoleona armijas iebrukuma fonā britu raidsabiedrības BBC versijā izstāstīts sešās stundu garās sērijās, kas pirmizrādi Lielbritānijā piedzīvoja šā gada sākumā. Seriāla režisors – Toms Hārpers. Galvenajās lomās – Pols Dano (Pjers Bezuhovs), Lilija Džeimsa (Nataša Rostova), Džeimss Nortons (Andrejs Bolkonskis). Latvijas Televīzija seriālu sāks rādīt svētdien, 6. martā.

Latvijā seriāls plašu uzmanību izpelnījās jau filmēšanas laikā pagājušajā gadā, jo daļa epizožu tika filmēta Rundāles pilī, kas pateicoties šim faktam jau iekļuvusi dažādos starptautiskos tūrisma ceļvežos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!