Latvijā tapušajai filmai par Padomju Savienības zvērībām "Padomju stāsts" ("The Soviet Story") "Youtube" kanālā atkārtoti atslēgta skaņa. Tas jau atkal darīts ar "Kremļa svētību", raksta "Neatkarīgā".

Skaņas trūkums neļauj dzirdēt liecinieku stāstīto informāciju. Tikmēr kā oficiālais cenzūras paskaidrojums norādīts, ka "video iepriekš saturēja ar autortiesībām aizsargātu audio celiņu. Autortiesību turētāja pretenziju dēļ skaņas celiņš ir padarīts mēms".

Pretenzijas par it kā notikušiem autortiesību pārkāpumiem ir ierasta Krievijas taktika pret sev nevēlamiem materiāliem dažādos video satura portālos. Šoreiz iebildumu pamatā ir tas, ka filmas skaņu noformējumā izmantota autentiska staļinisma laiku PSRS mūzika.

Tās oficiālā tiražētāja, PSRS mūzikas autortiesību mantiniece, "Melodija" kopš 2006. gada ir atjaunojusi darbu. Līdz ar to pat padsmit sekunžu gara fona mūzikas fragmenta dēļ ir apklusināts visas filmas skaņu celiņš.

"Neatkarīgā" atgādina, ka pirmoreiz šāds paziņojums parādījās pavasarī – brīdī, kad vēsturnieks un filmas autors Edvīns Šņore izlēma kandidēt uz Eiroparlamentu. Pēc šīm vēlēšanām filmas skaņa atgriezās, bet tagad, vēsturniekam kandidējot Saeimas vēlēšanās, skaņa nobloķēta atkal.

Filma iznāca 2008. gadā, un to līdzfinansēja Eiropas Parlaments. Filma atkārtoti rādīta vismaz 20 valstu televīzijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!